Postoje različiti pristupi rješavanju zdravstvenih problema. Dok neki odmah posežu za lijekovima, suplementima i kirurškim zahvatima, ima i onih koji bi problem prije svega riješili prirodnim putem. Popularnost prirodnih lijekova, čajeva, melema i drugih pripravaka iz prirode porasla je pričama o štetnosti sintetskih i kemijskih lijekova. S druge strane, sumnja se u učinkovitost prirodnih lijekova, koji ponekad ne daju tako brze rezultate kao drugi lijekovi. No, savjet liječnika ne isključuje prirodu, a koristi se barem kao pomoć lijekovima iz ljekarne.

Najveća noćna mora muškaraca – impotencija

Problem o kojem ne vole govoriti, a koji je sve prisutniji i kod mlađih muškaraca je impotencija. Mnogi bi rekli da muškarci time plaćaju danak današnjem načinu života koji je svakodnevno prožet prije svega stresom, zatim neredovitom prehranom i nedostatkom tjelesne aktivnosti. Vrlo često je dovoljno samo malo promijeniti navike kako bi se potencija vratila, dok je ponekad potrebno malo više pažnje posvetiti ozdravljenju, odnosno vraćanju normalne funkcije spolne moći.

Vraćanje potencije pomoću prirodnih lijekova

Lijekovi su ono za čim mnogi posežu kada imaju zdravstvenih problema, ali prednost imaju oni koji su na prirodnoj bazi, odnosno uglavnom s ekstraktima ljekovitog bilja. Takozvana fitoterapija, odnosno terapija u kojoj se ljekovito bilje koristi u različitim oblicima, u liječenju impotencije preporučuje sljedeće biljke: gospinu travu, ginko bilobu, kadulju i neočekivano čaj od rtana. Poznato je da se sve ove biljke inače koriste i imaju brojne blagotvorne učinke, ali su dobre i za poticanje živčanih završetaka, bolju prokrvljenost i cirkulaciju. U ljekarnama se mogu naći i tablete koje sadrže neke od ovih biljaka, ako je nekome mrsko kuhati čajeve, a biljke pripremati na druge načine.

Prehranom do bolje potencije

Mješavina meda s koštunjavim voćem, mnogima poznatija kao “seksi salata”, već je dobro poznati recept koji se koristi kao afrodizijak. No, postoje i druge namirnice koje također utječu na potenciju, poput koprive i sremuša, kao i brojni začini: ružmarin, curry, biber, menta, matičnjak… sve su to zdravi sastojci koji se inače preporučuju u svakodnevnoj prehrani, a za potenciju mogu biti osobito dobri.

Što ako bilje i hrana ne pomažu?

Prirodni načini rješavanja impotencije, odnosno erektilne disfunkcije, nisu rezervirani samo za fitoterapiju. Naime, postoje i druge metode koje su uspješne u poticanju spolne želje, poput tretmana posebnim uređajima za ultrazvučne valove. Prednosti ove vrste terapije su što je potpuno bezbolna, ima visok postotak uspješnosti i ne traje dugo. Osim toga, posebnu pozornost treba posvetiti psihološkom aspektu nedostatka potencije. Psihoterapeut i seksualni terapeut znat će vam pomoći u rješavanju vrlo čestih pratilaca impotencije kao što su anksioznost i depresija. Ova vrsta terapije zahtijeva vrijeme i strpljenje, na što mnogi nisu spremni. Međutim, pomoć psihoterapeuta je nužna kada se radi o sustavnom pristupu rješavanju problema, a takav pristup ipak daje najbolje rezultate. Primjenjujući sve navedene metode i savjete, cjelokupno zdravlje će se poboljšati, pogotovo ako pacijent ima neku od vrlo čestih bolesti – dijabetes, visoki krvni tlak, povišeni kolesterol…