Turska je zemlja koja plijeni pažnju turista tijekom cijele godine, iako je kod nas popularna prvenstveno kao izbor za savršen odmor.

Ne može se svaka zemlja pohvaliti tolikom raznolikošću turističkih atrakcija, pa se oni koji je jednom posjete vraćaju opet i opet. Kao destinacije za odmor popularna su mjesta u Antaliji i Egejskoj regiji, dok je Istanbul, kao povijesno mjesto i grad koji je sinonim za Tursku, popularan i prvi na listi izleta.

Turska nisu samo Istanbul i Ankara

Iako spadaju u dva najveća grada u Turskoj, Istanbul i Ankara svakako nisu jedini gradovi kojima se u turističkom smislu posvećuje pozornost. Svima je sigurno poznat grad koji se kroz povijest najviše isticao kao morska luka koja je predstavljala vrlo važno trgovačko središte. Mnogima iz školskih dana puno poznatiji kao Smyrna, danas se zove Izmir. S obzirom na svoju trgovačku povijest koja je preživjela do danas, ovaj se grad ističe i po tome što je moderan, slobodan i otvoren prema drugima.

Za put od Beograda do Izmira, avion je najbolje prijevozno sredstvo

Izmir je po broju stanovnika sličan gradu poput Beograda. Kako vlada veliki interes za putovanje iz glavnog grada Srbije u Izmir, uvedene su izravne linije koje pojednostavljuju putovanje. Putovanje autobusom ostavljamo onima koji ga jako vole, iako su izleti u Tursku autobusom više nego naporni. S druge strane, za destinaciju Beograd Izmir avion je bio opcija, ali samo na letovima s presjedanjem iz gradova u okolnim zemljama. Stoga je povezanost ova dva grada uvođenjem izravne linije još više ojačana, što će najvjerojatnije rezultirati i većim brojem putnika.

Koje znamenitosti nikako ne smijete propustiti

Osim što grad Izmir ima pregršt stvari koje morate vidjeti, ne zaostaje ni njegova okolica, pa su posebno popularni izleti organizirani u obližnja mjesta. Jedan odlazak na takvo gotovo egzotično putovanje treba obuhvatiti što više znamenitosti. Kada je u pitanju grad s turističkom tradicijom, jedna od najvećih atrakcija je trgovački centar – bazar, gdje se trguje najrazličitijom robom, odnosno prvenstveno onom robom koja je karakteristična za Orijent – ​​začini, delicije, tekstila i raznih predmeta. S druge strane, antička baština također je na vrlo važnom mjestu – tu su antički trgovi, hramovi, kazališta. Kao mjesto s posebno važnim statusom je Efez, antički grad koji je do danas prilično dobro očuvan.

Kombinirajte odmor i putovanja

Po mnogima, klima Izmira nije tako povoljna – ljeta su prevruća, ali s druge strane, zime su blage. Kao i kod mnogih drugih turskih gradova, važno je odabrati pravo vrijeme, tj. rano ljeto ili jesen, kada je podnošljivo i za kupanje i za turističke ture. Iznajmljivanje automobila, budući da se putuje avionom, nešto je što se nikako ne smije propustiti, jer prava je šteta ne iskoristiti dobru povezanost gradova, posebice onu infrastrukturnu. Izleti na brojne atraktivne lokacije u Turskoj stoga ne predstavljaju nikakvu poteškoću, a svakako su novo iskustvo koje treba doživjeti u punom jeku. Kombinirajte odmor i obilaske – to je moguće u gradu poput Izmira.