Sok od maline jedan je od najukusnijih i najzdravijih sokova koje možete pronaći. Ovaj sok se priprema od svježih malina i može se konzumirati svjež ili kao dodatak ili dio raznih recepata.

U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa sastojcima potrebnim za pripremu soka od malina, koracima pripreme i kako ga možete uvesti u svoju ishranu. Upoznat ćemo vas i sa zdravstvenim dobrobitima konzumacije soka od malina. Naučite kako kod kuće napraviti svoj domaći sok od malina i kako ga možete uklopiti u razne recepte.

Kako napraviti sok od malina?

Potrebni sastojci: 2 šalice malina, ½ šalice šećera, ¼ šalice vode.

priprema:

operite i osušite maline

stavite ih u blender i miksajte dok se ne pretvore u kašu

procijedite smjesu da se riješite pulpe

u lonac stavite procijeđenu smjesu, šećer i vodu

smjesu kuhati na srednjoj vatri, dok se šećer potpuno ne otopi i smjesa ne zgusne

maknite s vatre i pričekajte da se ohladi

još jednom procijedite sok od malina da se riješite preostale pulpe, vaš sok od malina je spreman za upotrebu.

Zašto je ovaj sok dobar za vas?

Sok od maline odličan je jer sadrži visoku razinu antioksidansa, vitamina i minerala. Maline su bogate vitaminom C, manganom i folnom kiselinom koji su vrlo važni za zdravlje vašeg imunološkog sustava. Sadrže i vitamine B kompleksa koji su važni za održavanje energije i mentalnih sposobnosti. Maline također sadrže velike količine antioksidansa, ti oksidansi pomažu u sprječavanju oštećenja stanica, što pomaže u sprječavanju razvoja srčanih bolesti i raka.

Kako ga uvesti u prehranu?

Jedan od načina uvođenja soka od malina u prehranu je korištenje kao zaslađivač u čaju ili kao dodatak jogurtu. Također, može se koristiti za mariniranje mesa ili ribe, ili se može dodati u shakeove ili koktele. Možete koristiti svježi ili smrznuti sok od malina iz staklene ili plastične boce. Važno je napomenuti da je bolje koristiti svježe maline ili neprerađeni sok, jer prerađeni sokovi sadrže dodane šećere i konzervanse. Važno je sok konzumirati umjereno, jer iako su maline zdrave, pretjerana konzumacija šećera može negativno utjecati na zdravlje.

Zdravstvene prednosti konzumiranja soka od maline

Nakon što ste sok uveli u svoju prehranu, možete primijeniti neke od dobrobiti koje vam ovo voće donosi. Jedna od glavnih dobrobiti je jačanje imuniteta. Vitamin C i folna kiselina koji se nalaze u malinama pomažu u jačanju imunološkog sustava, što pomaže u prevenciji prehlade i gripe. Maline također imaju protuupalna svojstva koja pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti sprječavajući porast kolesterola. Konzumacija soka od maline može pomoći u održavanju zdrave težine. Maline su prirodno slatke i imaju malo kalorija, što ih čini dobrim izborom za one koji žele smanjiti unos šećera i kalorija. Maline su obogaćene vlaknima koja pomažu u održavanju zdrave probave i regulaciji šećera u krvi.