nacija.hr

Kada vam netko kaže krug onda vi znate da ne misli na kuglu nego na ono što je i rekao – krug

Kada kažu da je Zemlja okrugla, uobičajeno mišljenje je da se misli na “zemaljsku kuglu”, ali kršćani se ne slažu s time zato što oni znaju, prema Svetom Pismu, da je Zemlja khug, tj. plosnati krug. Ili ono što bi se narodski reklo, kršćani vjeruju da je Zemlja ravna. Tu se misli na one koji “slušaju Riječ Božju i čuvaju je” (Luka 11,28). Pred vama je još jedan izvod iz knjige “Krug zemaljski” koju možete nabaviti na svim kioscima Tiska te u svim boljim knjižarama.

Tekst: Elvis Duspara

Prvo, čestitam na nastavku čitanja knjige. Ja da sam na vašem mjestu i da prvi put čujem ovo što ovdje piše, zveknuo bih knjigom o pod i jako bi me uzrujala. Zašto? Pa, zato što je ljude relativno lako uvjeriti u nešto. No, jako je teško im dokazati da su prevareni. I onda kada im ukazujete da ih varaju cijeli život to nekako prirodno izaziva otpor prema onome koji im tvrdi da su prevareni. Eto, ljudi, žao mi je, ali varaju vas cijeli vaš život. Čak se ismijavaju s vama. Rugaju vam se. Pogledajte samo ateističke pamflete kojim se rugaju onima koji sumnjaju u njihovo religijsko uvjerenje bazirano na masonskom nauku. I znate što je najveća fora? Rugaju vam se zato što u vama vide licemjere koji bi sjedili na dvije stolice. Čak vam znaju ukazati na skoro iste primjere iz Svetog Pisma na koje vas i ja upućujem i pitaju vas zašto ne vjerujete onome što piše?! Oni od vas traže da budete dosljedni. I bilo bi to u redu s njihove strane, kada bi oni sami bili dosljedni. No, polako… nema kod ateista dosljednosti. Sjećate se, Pismo kaže da se tu radi o bezumnicima.

Uglavnom, hebrejska riječ khug uvijek označava krug. Čak je ta hebrejska riječ khug slična našoj riječi krug u hrvatskom jeziku. Kada vam netko kaže krug onda vi znate, makar se nadam, da ne misli na kuglu nego na ono što je i rekao – krug. Kada netko misli reći kugla onda ne kaže krug nego kugla. Tako i u hebrejskom jeziku za kuglu imamo izraz dur. Da me ne bi netko lovio za svaki zarez, ja nisam stručnjak iz hebrejskog nego slušam ono što su mi rekli oni koji znaju što pričaju. Dakle, postoji razlika između riječi krug (khug) i kugla (dur).

Da bude skroz jasno, krug je uvijek plosnat, tj. ravan je. S druge strane, kugla je sferičnog oblika. Ne bih vas htio vrijeđati, ali valjda znate razliku između kugle i kruga?

Kada vam netko kaže: “Zemlja je okrugla!” on je svakako izrekao istinu, samo je problem što se ne zna na što taj misli pod tim “okrugla”.

Kada kažu da je Zemlja okrugla, uobičajeno mišljenje je da se misli na “zemaljsku kuglu”, ali kršćani se ne slažu s time zato što oni znaju, prema Svetom Pismu, da je Zemlja khug, tj. plosnati krug. Ili ono što bi se narodski reklo, kršćani vjeruju da je Zemlja ravna. Kada kažem kršćani onda mislim na one koji “slušaju Riječ Božju i čuvaju je” (Luka 11,28).

Meni možda najdraži primjeri gdje se spominje krug zemaljski su u Psalmu 93 i u Izaiji. Tako odmah na početku Psalma 93 piše: “Čvrsto stoji krug zemaljski, neće se poljuljati.”, što bi u “prijevodu” značilo da je Zemlja plosnati krug koji se ne miče!

U Izaiji 40,22 piše: “On stoluje vrh kruga zemaljskoga kom su stanovnici poput skakavaca. Kao zastor nebesa je razastro, kao šator za stan razapeo.”

Obratite pozornost da se i ovdje spominje krug (khug) zemaljski koji označava plosnato okruglo tijelo koje je ravno, tj. krug.

S obzirom da Izaija kaže da Bog “stoluje vrh kruga zemaljskoga kom su stanovnici poput skakavaca” možda vam sada bude jasno zašto kada molite Oče naš kažete: “Oče naš, koji jesi na nebesima…”.

Ako mislite i dalje da je Zemlja kugla, zašto onda ne molite “Oče naš, koji jesi oko kugle…”?

S druge strane, u Izaiji 22,17-18 piše: ”Gle, Jahve će te baciti daleko udarcem jednim jedinim, snažno će te uhvatiti, smotat će te u klupko, kao loptu te baciti po zemlji širokoj!”

Ovdje vidimo da, koliko je meni poznato, Izaija koristi drugačiji izraz kada želi reći lopta, tj. dur. Da je kojim slučajem, kada spominje krug (khug) zemaljski mislio na loptu (dur) pretpostavka je da bi to i uradio.

Dakle, ili je Zemlja ravna ili je lopta, no, mislim da ćemo se u svakom slučaju složiti da je okrugla.

Iz knjige Elvis Duspara: “Krug zemaljski”, str. 163-164Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci