nacija.hr

Hrvatski reprezentativac Nikola Kalinić otjeran iz reprezentacije: Možda se sa Kalinićem moglo i drugačije?

Nikola Kalinić je otjeran iz Hrvatske nogometne reprezentaciji i po javljanju domaćih medija već je kod kuće u Šibeniku. Nikome ugodno, najmanje samome igraču, a i treneru  Zlatku Daliću. Brzo su reagirali svjetski mediji kojima je u nedostatku iznenađenja sa nogometnih terena ovo prvorazredna vijest. Naravno opet su tema Hrvati, a u nogometu nas za razliku od drugih sfera života malo tko zaobilazi. Ovo pišem s pozicije iskusnog sportaša i trenera u dva sporta znajući ponešto o tom svijetu i odnosima u njemu. Svjedočimo da se mediji naprosto utiču koji će iskopati više detalja o ovom neočekivanom događaju i uz sve što znamo mislim da je Dalić pogriješio i možda reprezentaciju doveo u neizvjestan položaj. Time zasigurno ne želim opravdati postupke nervoznog i nestrpljivog Kalinića, koji je na neprimjeren način odbio naredbe trenera Dalića. Ovome dodajem kako i dalje mislim da ćemo imati problema jer smo fizički loše pripremljeni, no to je neka druga tema.

U toj priči je Dalić morao napraviti dvije stvari da bi u punini bio izbornik i trener. Nije li nakon prvog neposluha protiv Brazila, MORAO obaviti nasamo razgovor sa Kalinićem, da ne govorimo poslije onog drugog na treningu gdje se po njegovim riječima ponovno dogodio isto. Dalić nas u kratkom obraćanju medijima ne izvještava o detaljima, što govori da sam u pravu. On je nakon prvog iskazivanja Kalinićeve neposlušnosti protiv Brazila u Engleskoj morao s njime razgovarati u „četiri oka“ i kazati mu da se to ne smije ponoviti. Doista nije teško niti nakon drugog neposluha pozvati igrača, te mu ponovno reći u lice par rečenica iz kojih bi shvatio tko je tu gazda. Naravno uz opomenu da slijede sankcije, jer iz cijelog slučaja vidimo da Kalinić ovu Dalićevu gestu nije očekivao, jer da mu je kazano o sankcijama, vjerojatno do ovoga ne bi došlo. Dvostruki učinak ima pozivanje na razgovor PRED SVIMA, ali ponavljam – razgovarati nasamo, jer onda se i ostali igrači uvjere u trenerovu odlučnost. Vjerujemo da nitko normalan ne bi želio nekoliko puta ponavljati iste greške radi kojih je svjestan da će biti izbačen iz tima. Obveza je trenera razgovarati u četiri oka s igračem u individualnom i u timskom sportu, što je u ovom slučaju možda izostalo. Ovako se stječe dojam da je Nikola Kalinić dobio izravni „crveni karton.“

Mislim da se izbornik i trener Zlatko Dalić sam doveo u poziciju diletanta čineći „posljedicu“  jer nije riješio uzrok. Vjerujemo da neće doći do povrede Rebića ili Mandžukića, jer bi tada Dalić morao snositi odgovornost. Nikola Kalinić je zasigurno poput brojnih napadača sličnoga kova temperamentan, svojeglav, nadasve nestrpljiv, ali pravdanje nekim bolom u leđima za neizvršavanje obveze je doista skandalozno. Simulira li igrač ili ne, zbog nezadovoljstva ili nečeg drugoga, trener mora biti mudar i uputiti ga trenutno na pregled kojim će utvrditi povredu ili samo lošu glumu. Vjerojatno ćemo idućih dana čuti i Nikolu Kalinića, ali Dalić nam nije rekao ništa o razgovoru nasamo i upućivanju svog igrača kod liječnika. Možda zbog toga ne želi više govoriti o ovom neugodnom slučaju. Ni jednom treneru nije lako snažne igračke individue kontrolirati, te svačiji ego ukomponirati u skladan tim. Ipak mislim da je ovim postupkom Dalić pokazao da o kruškama zna nešto, ali o jabukama jako malo. A bit će još toga.

Smiljan StrihićLoading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci