nacija.hr

„Kurikul povijesti i Domovinski rat u svjetlu reformi školstva.“

Jučer je u prostorijama Zbor udruge hrvatskih ratnih veterana na Trgu bana J. Jelačića održana tribina „Kurikul povijesti i Domovinski rat u svjetlu reformi školstva.“ Na tribini su sudjelovali dr. Ante Nazor, dr. Ante Birin, dr.Marijan Šunjić, te kao domaćin mg. Zvonko Sesar.

Tekst i foto: Smiljan Strihić

Vrlo je teško okarakterizirati jučerašnji skup, ali obzirom na razdoblje koje nam slijedi u području obrazovanja, čini se kako će biti teško napisati istinitu i vjerodostojnu povijest hrvatskog Obrambenog rata u uvjetima pritisaka međunarodnih institucija, poglavito zbog pritiska „beogradske i solunske“ agende. Govoreći to uvodno, a ne želeći omalovažiti jučerašnji skup, mislim da hrvatski povijesni znanstvenici pred sobom imaju vrlo bremeniti posao ugraditi vjerodostojne činjenice o Domovinskom ratu u novi kurikul obrazovanja za predstojeću reformu školstva.

Mada skup nije mogao obuhvatiti sve prijepore i probleme sa kojima se susreću povjesničari, glavna tema je svakako da NETKO ne želi uvažiti njihov trud i predano istraživanje tisuće i tisuće dokumenata, kako iz hrvatskih, tako i srpskih izvora iz godina agresije na Hrvatsku. Dr. Nazor je kazao da ćemo imati hrvatsku povijest po našoj želji, mada kod prvog kurikula kaže, nitko nije konzultirao Hrvatski institut za povijest, niti je taj prijedlog čitanke za povijest nadležnima dat na uvid. Rezultat toga je famozna „Solunska čitanka“ koja, kaže Nazor nema jednu, već pedesetjednu grešku. Nastavlja kako to nije moguće vjerovati da se takve greške mogu naći u jednom ozbiljnom udžbeniku, ali vjerojatno je to na tragu projekta o nekakvoj zajedničkoj povijesti na prostorima bivše države koji valjda ne smiju sadržavati činjenice već nekakav pomirbeni relativizirajući sadržaj. Dalje navodi da je u toj čitanki izostavljen datum 2. svibnja 1991. godine kada su u Borovu selu četnici ubili dvanaestoricu hrvatskih redarstvenika, a tridesetoricu ranili. Kaže tog podatka jednostavno nema.

 

Tada je dr. Ante Nazor uputio „majku“ svih pitanja u Hrvatskoj govoreći kako ne zna tko nam to radi, unatoč tome što je upućen prijedlog za proširenje te materije jer se i na „Akademiji“ primijetilo da to nedostaje, međutim nije bilo promjena. Te su činjenice potvrđene i u sudskim presudama u Haagu i to nije sporno utvrdio je dalje Nazor. Ta Solunska čitanka navodi da je rat u Hrvatskoj eskalirao nakon priznanja Hrvatske, što doista nije istina, a izostavljen je i podatak 7. listopada kada su raketirani i Banski dvori.Naveo je još niz neistinitih činjenica iz „solunske“ čitanke spominjući i međunarodnu recenziju, koja zasigurno nikada neće htjeti uvažiti istraživanja domaćih znanstvenika jer slijedi masonsku doktrinu relativiziranja gurajući nas jednostavno pod kišobran zajedničke krivnje. A to bi dr. Nazor trebao znati, te makar stidljivo navest kao znanstvenik koji bi morao donekle razumjeti doktrinu „tajnih društava“ predvođenih mrežom masonerije diljem svijeta. To je nesporna činjenica koju on mora uvažiti, jer nema primjera da neka država u svijetu u svom kurikulu povijesti smije pisati po vlastitom nahođenju. Vjerojatno niti Japanu nije dopušteno zagovarati u udžbenicima da je bacanje bombi na Hirošimu i Nagasaki bio običan zločin, a vjerojatno ni Nijemcima za bombardiranje Dresdena 14. veljače pred kraj rata. U tom kontekstu kada je svaka nacionalna historiografija sputana od strane navedenih, dr. Nazor mora obznaniti da kao što „Mlada Bosna“ nije velikosrpska ideja, da tako ni velikosrpska ideja nije program SANU, već je plod mentorstva masonskih tajnih društava poput Ataturkove „Mlade Turske“ i Mazzinijeve „Mlade Italije“, za koje obojicu znamo da su bili masoni. Na kraju završavajući izlaganje dr. Ante Nazor je ustvrdio da nitko ne zna kako će ovaj kurikul završiti, ali nije teško zaključiti da će završiti jednako kao prvi, a u međuvremenu će se Hrvatska dodatno iscrpljivati sve do onog časa dok netko ne ukaže javnosti razumljivim jezikom do koje mjere smo zarobljeni i okupirani u svim segmentima javnoga života i djelovanja u vlastitoj državi. Kada je 1991. krenuo Domovinski rat svi smo se odazvali u Hrvatsku vojsku i akcijom „Oluja“ istjerali agresora iz svoje zemlje, pa neka se sada okupe i ujedine gospoda intelektualci i znanstvenici pa izvedu ovu oluju bez straha da im mi branitelji nećemo pomoći.

dr. Ante Nazor

 Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci