nacija.hr

SVE PROVJERAVAJTE: Zašto je 2013. svijetlio kip u Međugorju? Duhovnost

SVE PROVJERAVAJTE: Zašto je 2013. svijetlio kip u Međugorju?

U rujnu 2013. je cijeli svijet pričao o međugorskom kipu koji svijetli. S obzirom da je od tada prošlo pet godina, možda je došlo vrijeme da javnost bude upoznata s rezultatima “istraživanja” i da se vjernici više ne drže u neznanju. Nacija je o ovome već pisala u svibnju 2014., pa molimo ako itko od čitatelja zna, tko je i gdje odnio “samosvijetleći” kip da nas uputi gdje možemo pitati: koji su rezultati istrage?

Tekst: Elvis Duspara

Uvijek neke nezgodne teme uzmem za pisati. Što ću kad se svi prave fini i trpaju pod tepih neke stvari. No, neka pitanja postoje i mene zanima istina pa si ne mogu pomoći. Iako znam da će neki poskakati na ovaj tekst, pišem ovo jer me zanima istina i samo istina. Ništa ne tvrdim nego imam nekih pitanja za koja se nadam da će netko puno pametniji mi dati odgovor.

Dakle, mene zanima što se dogodilo s navodnim kipom Blažene Djevice Marije koji svijetli u mraku. Da podsjetim one koji su zaboravili, u rujnu 2013. cijeli svijet je brujao o kipu koji svijetli u mraku. Taj kip je navodno, vidjelica Vicka, dobila iz Lurda. Kip se nalazio u Vickinoj kući u Međugorju, a u kojoj, koliko sam uspio shvatiti Vicka ne živi. Nisam skužio da li je kuća napuštena ili nije.

E, sad… podijelila se mišljenja. Jedni viču: “Naša Majčica!”, drugi se ismijavaju iz tog slučaja. Na forumima su bile prave bitke oko tog kipa. No, i jedni i drugi samo nagađaju. Ne postoji trenutno način da netko bude sto posto siguran o čemu se radi, a koliko mi se čini niti neće biti. Ne sviđa mi se odnos moje Crkve prema tome slučaju. Kao da nekome nije do istine i pravi se grbav po tom pitanju. Sad će netko reći što to ja pričam gluposti kada je došla komisija, uzela kip i odnijela ga u Vatikan ili gdje već na istraživanje. Aha… došla ekipa i sklonila kip. I što dalje? Istražuju? A što istražuju? Za svaku pohvalu je potez Vickine obitelji koji su kip dali na istraživanje, ali mislim da se napravilo nekoliko grešaka. Nekako se ne mogu oteti dojmu da će ta neka komisija idućih 30 godina “istraživati” kip koji svijetli i na kraju kada se sve zaboravi ili što bi rekli uđe u zastaru, raspustiti komisiju.

A stvar je vrlo jednostavna. Prvo je trebalo riješiti pitanje radi li se o prirodnoj ili natprirodnoj pojavi da bi se moglo uopće išta dalje reći po tom pitanju. Dakle, ne treba biti nekakav doktor teologije koji je pročitao sve moguće spise crkvenih otaca, nego je trebao netko tko zna prepoznavati brojeve od nula do devet, uzeti telefon u ruke i pozvati nekog forenzičara da ispita o čemu se radi. Jel’ bio problem nazvati u Mostar i reći: “Alo, Jozo, jes’ ti forenzičar? Jesi? E, de dođi u Međugorje i malo sastruži tu pred nama i reci nam jel’ možeš ovo objasniti.”. Ako nema forenzičara u Mostaru, ima u Sarajevu, a ako nema u Sarajevu, ima u Zagrebu… Ali ne da netko uzme kip i odnese ga tko zna gdje. Nego de ti bajo tu pred nama uzmi uzorak. Pa ako je prirodno da znamo što je, isto ako je natprirodno.

Ako je prirodna pojava, onda se priča može razvijati u tom smjeru. Zašto mi je važan podatak da, koliko sam shvatio, Vicka ne živi u toj kući? Pa, zato što je to sklanja od bile kakve odgovornosti i ne stavlja Vicku u prvi plan. Mogao je netko pod okriljem noći provaliti u kuću i podmetnuti kip. Pa ne mora svaka stvar koja se dogodi u Međugorju biti čudo. Već sam umoran od toga da svatko tko ode u Međugorje traži na svojim fotografijama neko čudo. Koliko puta sam čuo: “Gle oblake! Jel’ vidiš Gospu?”. Kada bih odgovorio da ne vidim i da vidim samo oblak, vlasnik fotografije bi se rastužio i već bih bio sumnjiv. Znao bih čuti: “Gle kamen! Jel’ vidiš Gospu?”. Naravno, kada bih rekao da vidim samo kamen i da stvarno nemam takvu maštu da vidim nešto čega nema opet bih rastužio osobu koja vidi umjesto kamena nešto što nije kamen.

Razumijem ljude, jer sam i sam očekivao neko čudo kada sam otišao u Međugorje. Sada vidim da sam bio potpuno u krivu i da sam Međugorje doživljavao kao neki katolički zabavni park u kojem nam Bog šalje zabavu za široke narodne mase.

Pogotovo me raspalila stvar da su mediji bili krcati fotografijama vrlo sličnog kipa iz Lurda koji svijetli u mraku, a mogao se kupiti na e-bay-u. Pa, ljudi, jel nama stalo do istine ili nije? Ovako su se neprijatelji ismijavali s nama, a možda su upravo ti neprijatelji podmetnuli kip koji svijetli. Nije rješenje poslati neku komisiju koja će doći i skloniti kip pod izlikom “istraživanja”. Pa koliko im treba da sastružu tu mrvicu materijala i daju rezultate analize? Ovo je čisto zataškavanje. Neka mi Bog oprosti na ovome što pišem, ali ne želim da me netko pravi budalom. Treba samo biti pošten i krenuti korak po korak. Osim toga, gdje je taj kip? Kip je svijetlio u rujnu 2013., a do danas nitko ni slova o tome. Otišao u zastaru?

Vrlo sličan kip koji svijetli po mraku, a koji se mogao kupiti preko interneta. I opet slična stvar: tamo gdje su oštećenja, nema svjetlosti po mraku... Ovaj kip nije sakrila od pogleda nikakva “komisija” jer nije bilo niti potrebe

Vrlo sličan kip koji svijetli po mraku, a koji se mogao kupiti preko interneta. Zanimljivo, tamo gdje su oštećenja, nema svjetlosti po mraku… Ovaj kip nije sakrila od pogleda nikakva “komisija” jer nije bilo niti potrebe

Dakle, da je Jozo iz Mostara, po zanimanju forenzičar rekao da je svjetlost iz kipa posljedica nekog premaza, onda bi Crkva mogla slobodno reći da je netko htio se poigrati s vjernicima i time bi stekla simpatije kao instucija koju zanima istina i ne sudjeluje u prevarama. I bila bi završena priča.

Ili, da je Jozo iz Mostara rekao da je svjetlost, koja po mraku isijava iz kipa, neobjašnjiva i da nema veze s nekim fosforom ili premazom onda se moglo krenuti u teološko razmatranje. Tada bi mogli gledati koji su plodovi toga što kip svijetli. Isto tako, vrlo važna stvar je da li se Bog proslavlja preko toga ili ne. Ako se ne proslavlja Bog nego se stvara idolopoklonstvo, onda je to od đavla. I tu nema rasprave. Ako se Bog proslavlja, onda je od Boga. I onda tu slavu Božju treba razglasiti svima. Mislim, ja ne znam zašto bi kip svijetlio, ali eto, svijetlio je i cijeli svijet je pisao o tome. Nacija nije, jer smo ponizno čekali da vatikanska komisija kaže svoje. No, predugo traje, a vjernici su u neznanju.

Kip sam po sebi ne predstavlja neku nadnaravnu vrijednost. To je djelo umjetnikovih ruku. Kip može nekome predstavljati Blaženu Djevicu Mariju, ali on sam po sebi nije Marija! Naša Majka, Blažena Djevica Marija nije ni od plastike, ni od drveta, ni od željeza, a ni od gline…

Francuska masonska litografija, Mercereau Charlesa (1822-1864) koja prikazuje ljude svih nacija kako prilaze oltaru “kraljice neba”. Naravno, ta masonska “kraljica neba” oko glave ima Baphometov znak, tj. petokrake! Napominjemo, ta “kraljica neba” nije Isusova i naša majka, Blažena Djevica Marija!

Francuska masonska litografija, Mercereau Charlesa (1822-1864) koja prikazuje ljude svih nacija kako prilaze oltaru “kraljice neba”. Naravno, ta masonska “kraljica neba” oko glave ima Baphometov znak, tj. petokrake! Napominjemo, ta “kraljica neba” nije Isusova i naša majka, Blažena Djevica Marija!

Što se tiče ovog kipa, ne znam koga predstavlja, ali moja Majka Marija nikada ne bi imala oko vrata sotonin znak, tj. petokraku. Jedino ako netko ne misli da je ta petokraka u biti nekakva morska zvijezda. Ona koja se voli kititi sotoninim znakom tj. petokrakom je Izabela, Ištar… vrlo moćni demon koji stalno pravi probleme Božjim ljudima. Kada sam jednom svećeniku koji je izrazito marijanski orijentiran spomenuo da ovaj kip ima oko vrata petokraku za koju nisam siguran da nije morska zvijezda, on mi je odgovorio: “Goni to! Kakva morska zvijezda? Čim je pet krakova znaš s čime imaš posla! Samo to raskrinkaj do kraja!”

Teško je i pomisliti da bi naša majka, Blažena Djevica Marija, imala oko vrata sotonin znak, tj. petokraku! S obzirom da se Izabela, Ištar, Aštarte,... voli kititi ovim znakom, postavlja se pitanje koga predstavlja ovaj kip koji je svijetlio u Međugorju?

Teško je i pomisliti da bi naša majka, Blažena Djevica Marija, imala oko vrata sotonin znak, tj. petokraku! S obzirom da se Izabela, Ištar, Aštarte,… voli kititi ovim znakom, postavlja se pitanje koga predstavlja ovaj kip koji je svijetlio u Međugorju?

Ono što sam ja očekivao je da će suvenirnice uskoro imati male kipiće koji svijetle. Znači, suvenirinice mogu imati kip koji svijetli, ali taj “original”, s petokrakom oko vrata, koji je zasvijetlio je čudo?!

Također je zanimljivo da internetom kruže slike tog kipa i da ljudi primjećuju da tamo gdje je kip oštećen nema svjetlosti po mraku. To baca sumnju da je kip takav tvronički proizveden i da nema ničega nadnaravnoga u svemu tome. Eh, da… da je netko u devetom mjesecu 2013. godine zovnuo Jozu iz Mostara koji bi nam rekao o čemu se radi, o čemu bih ja danas pisao?

Talijanski komentatori su primjetili da tamo gdje je kip oštećen nema svjetlosti, što baca sumnju da kip svijetli jer je tako tvornički proizveden, isto kao i onaj koji se mogao kupiti na internetu

Talijanski komentatori su primjetili da tamo gdje je kip oštećen nema svjetlosti, što baca sumnju da kip svijetli jer je tako tvornički proizveden, isto kao i onaj koji se mogao kupiti na internetu

Ima još jedna stvar. U jednom intervjuu je Vicka na pitanje da li je pitala Gospu u vezi tog kipa, koji je digao cijeli svijet na noge, odgovorila da nije. Ali da će joj Gospa reći nešto o tom kipu ako bude smatrala to važnim. E, sad… pokušavam razumjeti Vicku i ne mislim ništa loše, ali ja ne bih izdržao pa da ne pitam iz prve ruke o čemu se radi. Priznajem da ne bih izdržao a da ne pitam: “Gospe draga, cijeli svijet priča o tom kipu… što je s time?”

Znam, znam… ne bavimo se senzacionalizmom nego važnim temama. No, ako je senzacionalizam, zašto taj kip svijetli? Ako svijetli po Božjem dopuštenju, kako to može biti senzacionalizam? Jel’ to netko želi reći da je Bog senzacionalist?

A ako netko tvrdi da je to senzacionalizam i da se naš Bog ne bavi senzacijama onda taj prihvaća da taj kip je ili prevara ili nije od Boga. Vrlo jednostavno. Logika je gadna stvar.

Dakle, još uvijek ne znamo što se dogodilo… pokušaj prevare, pokušaj podvale, čudo vražje… ili čudo Božje? Kako mi se čini, dok god “men in black” koji su odnijeli kip se ne izjasne ova priča će se trpati pod tepih. Mogu li ja kao katolik kojega zanima istina i dalje tražiti odgovor na ovo pitanje?Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci