nacija.hr

RNK svijet – još jedna propala evolucionistička ideja

Najnoviji evolucionistički pokušaj spašavanja evolucionističke ideje spontanog nastanka života iz nežive materije toliko je neslavno završio da je članak tih evolucionista nedavno izbačen iz časopisa u kojemu je bio objavljen.

Ljudi koji vjeruju u naturalizam i evolucijsko nastajanje života na Zemlji oduvijek su imali ogroman problem upravo zbog nepostojanja dokaza da je život mogao nastati spontano iz nežive materije.

Život zahtijeva postojanje DNK, RNK i bjelančevine i njihovu međusobnu ovisnost. U toj međuosvisnosti svaka molekula potpuno ovisi o druge dvije da bi mogla postojati. To je za evolucioniste još puno teže od „što je bilo prvo: kokoš ili jaje“ scenarija.  Zdrava logika i znanstvena stvarnost govori da je sve to moralo od početka istovremeno biti prisutno.

Nadalje, s obzirom da svaki tip molekule nosi i dostavlja složene kodirane informacije, jedino logično za objašnjenje postojanja inteligentne informacije jest postojanje Inteligentnog davatelja inteligentne informacije. Postojanje koda podrazumijeva postojanje inteligentne osobe koja kodira.

Nakon što su propali Miller-Ureyev eksperiment i eksperiment Sidneya Foxa, kao pokušaji dokazivanja evolucijskog i naturalističkog porijekla života, evolucionist Alex Rich je, 1962. godine, predložio svoje evolucionističko vjerovanje prema kojemu je RNK možda nekako na neki način bila prva biomolekula koja je možda negdje nekako spontano evoluirala. Prema njegovom vjerovanju, ta bi prva RNK možda nekako imala istovremeno informacijske i enzimatske odlike, te bi tako izostavila nužnost postojanja DNK i bjelančevina.[1] To evolucionističko vjerovanje postalo je među evolucionistima popularno 1980-ih godina nakon što je otkriveno da su neki tipovi RNK bili uključeni u reakcije nalik enzimatskim u složenom procesuiranju RNK iz gena. Tada je evolucionist Gilbert za to evolucionističko vjerovanje predstavio naziv „RNK svijet“.[2]

Od kasnih ’80-ih, evolucionisti su očajnički tražili evolucijske mogućnosti povezane s njihovim vjerovanjem u RNK kao prvu biomolekulu, ali nisu pronašli ništa osim dodatnih zapreka i poteškoća, uključujući i nepostojanje metode kojom bi se RNK ili njezini gradivni blokovi evolucijski spontano formirali. Godine 2012., evolucionist Bernhardt iskreno je izrazio svu frustraciju evolucionista nepostojanjem dokaza za njihovo vjerovanje, stavivši svome članku naslov „Hipoteza RNK svijeta: najgora teorija rane evolucije života (osim svih ostalih)“.[3] O teškim problemima u kojima se zahvaljući znanstvenoj realnosti nalazi evolucionistička ideja „RNK svijeta“ pisali smo u našem članku „Kako je započeo život?“. Ukratko što o tome svjedoče prirodoznanstvenici bivši evolucionisti možete pogladati i u dokumentarnom prilogu “Prirodne znanosti osporavaju evoluciju”.

No, ako u mašti zamislimo da je evolucionistička ideja točna i zamislimo da su se RNK molekule sa smislenom biološkom informacijom nekako mogle spontano pojaviti u kemijskom okruženju koje bi bilo pogodno za RNK stabilnost i život, evolucionističko vjerovanje i dalje ima ogromne probleme. Jedna od tih dodatnih prepreka je pitanje kako bi prva RNK molekula uopće mogla replicirati samu sebe bez pomoći bjelančevine polimeraze. Godine 2016., evolucionisti su objavili članak u kojemu su tvrdili da su našli rješenje za ovaj svoj problem pokazujući da se RNK djelomično mogla replicirati bez enzima.[4] Mali lanci aminokiselina zvani peptidi korišteni su da bi produkte replicirane kratke RNK pomogli sačuvati da se ne vežu jedni za druge.

Peptidi su zapravo kratke verzije bjelančevina, tako da su ovi evolucionisti zapravo u eksperimentu varali, a proces replikacije RNK nije bio utemeljen isključivo na RNK. Također nije bio niti vrlo učinkovit, niti pouzdan. Taj je pokušaj evolucionista sadržavao pogreške i nije se mogao replicirati. Zato je članak u kojemu je taj pokušaj evolucionista promoviran, sada je izbačen iz časopisa. Ti su evolucionisti posramljeni kasnije priznali sljedeće: „Retrospektivno, bili smo potpuno zaslijepljeni našim vjerovanjem“ i „nismo bili ni pažljivi, ni rigorozni kao što smo trebali biti.“[5] Obratite pozornost na to da su ovi evolucionisti priznali da ih je zaslijepilo njihovo evolucionističko vjerovanje.

No, u mašti zamislimo da je čak taj evolucionistički pokušaj bio uspješan, uvjeti u kojima je on vršen i nadziran bili su pažljivo inteligentno dizajnirani od strane inteligentnih osoba u laboratoriju. To i dalje ne bi bio dokaz da se vani u stvarnom svijetu, u stvarnim uvjetima vanjskog svijeta nešto takvoga zaista odigralo po zamišljenim besmislenim nasumičnim evolucijskim procesima.

Ovaj evolucionistički pokušaj spašavanja evolucionističke ideje RNK svijeta tako nije bio samo varanje korištenjem peptida, već je bio i pogrešno interpretiran i neponovljiv što jasno pokazuje da to nema nikakve veze sa stvarnom znanošću. To je dovelo do potpunog izbacivanja njihovog članka iz časopisa.

Sve što suvremena znanost otkriva o čudu i složenosti života upućuje na Inteligentnog Dizajnera – Boga Stvoritelja koji je izravno ne-evolucijski stvorio živa stvorenja od početka u dovršenom stanju, upravo kako nam svjedoči Božja Objava u Svetom Pismu  i kako su naučavali svi oci i naučitelji Katoličke Crkve.

Reference:

[1] Lehman, N. 2015. The RNA World: 4,000,000,050 Years Old. Life. 5(4): 1583-1586.

[2] , W. 1986. The RNA World. Nature. 319:618.

[3] Bernhardt, H. S. 2012 The RNA world hypothesis: the worst theory of the early evolution of life (except for all the others). Biology Direct. 7:23.

[4] Jia, T. Z. et al. 2016. Oligoarginine peptides slow strand annealing and assist non-enzymatic RNA replication. Nature Chemistry. 8 (10): 915-21.

[5] Stern, V. 2017. “Definitely embarrassing:” Nobel Laureate retracts non-reproducible paper in Nature journal. Posted on RetractionWatch.com December 5, 2017, accessed January 10, 2018

Povezano s temom nepostojanja dokaza za evolucionističku ideju o nastanku života iz nežive materije, pogledajte i sljedeće:

Miller-Ureyev eksperiment kao dokaz kemijske evolucije? Ni najmanje!

Samoorganizacija: Samo još jedna propala evolucionistička ideja

(VIDEO) Abiogeneza, evolucionistička ideja postupnog nastanka života iz nežive materije, znanstveno je nemoguća

(VIDEO) Biolog dr. Wells: Propali Miller-Ureyev eksperimentLoading…

Vezani članci