nacija.hr

Zamjenjuje li newsletter crkvena zvona? O župnim internetskim stranicama u Hrvatskoj

Samim tim što nas čitate, o sebi nam govorite dvije stvari; prva je da koristite internet, a druga da ste vjernik. Iz toga proizlazi da ste vjernik koji proširuje vidike i saznanja o vjeri putem interneta.  No, vi niste jedini. Mnogo je ljudi poput vas, koji koriste internet u svojem vjerskom životu. Postavlja se pitanje, jesu li župe u Hrvatskoj svjesne vaše prisutnosti na internetu? Za Naciju.hr o ovoj temi govori Matija Srketić iz IBS promocije – kuće koja pruža tehničku potporu našem portalu, i koji se sa ovom temom već susreo.

Tekst: Matija Srketić, IBS promocija

Matija Srketić, IBS promocija

Za našeg zadnjeg istraživanja o prisutnosti župa na internetskom prostoru Republike Hrvatske shvatili smo kako velik broj župa još nije svjesna nužnosti online komuniciranja sa svojim župljanima.  Mnogo župa već ima neki oblik internet stranica, ali ih ne koriste dovoljno. Neke ih uopće ne koriste, a neke su toliko zastarjele da više nisu ni upotrebljive. No, jedno je zajedničko svima; oni koji imaju dobre stranice i oni koji nemaju dobre stranice, nikako da shvate važnost online komunikacije (naravno da tu ne spadaju svi – neki jako dobro upravljaju online komunikacijom svoje župe).

Smatram kako će uskoro doći vrijeme kad će i sami biskupi utvrditi važnost online komunikacija i za te zadaće ohrabrivati kapelane, odnosno župnike.

Ova saznanja o situaciji stigla su do nas razvojem internet stranice za jedan dekanat. Naime, često sami župnici ili kapelani i iniciraju izradu internet stranica župe, međutim, veliki problemi nastaju kada se sa tom stranicom netko u budućnosti mora baviti. Smatram kako će uskoro doći vrijeme kad će i sami biskupi utvrditi važnost online komunikacija i za te zadaće ohrabrivati kapelane, odnosno župnike.

Bitno je komunicirati online, a još bitnije je komunicirati pravovremeno!

online purchase 2Svaka župa, unutar neke sredine mora biti svjesna činjenice kako vjernik često zaboravlja ili ni ne zna za događanja koja se unutar njegove župe događaju. Plakati, listići župe, ostala glasila i komunikacijski alati nikako nisu loši, međutim, suvremen način života ponekad vjerniku ne dozvoljava dovoljno vremena da bi se na taj tradicionalan način informirao. Upravo zato, stranice župe moraju biti pravovremeno nadopunjavane kako bi za cilj imale osigurati pravovremnu informiranost vjernika/župljana 0-24h.

Župne novosti i župna događanja – srž su oko koje se gradi kvalitetna internet stranica župe

Najbitniji dijelovi župnih stranica nikako nisu radno vrijeme župnog ureda i telefonski broj već su to Novosti iz župe. Namijenjeni su za župljane i one koji žele ostati u doticaju sa svojom župom (sjetimo se iseljenih župljana!). U taj segment spada i raporedi župnih događanja – ovdje mislim na mise i misna slavlja. Dobra komunikacija, kako sam već gore napisao, znači pravovremno obavještavati svoje župljane upravo preko tih objava. Objave o župnim novostima i događanjima trebaju biti objavljeni minimalno 7 dana prije samog događaja, a da bi obavještavanje bilo uspješno, objave treba podijeliti i na društvenim mrežama. Svi ostali dijelovi župne stranice trebaju pružati uvid u ostale župne informacije te što i kako po pitanju sakramenta.

Što je sve potrebno imati na stranicama župe?

prva-pričest-1024x682Osim novosti i događanja za koje tvrdim da su srž informiranja, župljanima putem internet stranice župe imamo mogućnost informirati i o svim ostalim informacijama koje su jednom vjerniku potrebni. Neka jedan od dijelova stranice bude općeniti dio; neka informira o samoj župi; poput  povijesti župe, statistika župe, itd. Drugi dio neka govori informacije o župi ali na nčin da odgovara na često tražena pitanja; poput, radno vrijeme župnog ureda, telefonski brojevi župe i župnih organizacija, Caritasa itd. Zatim, posvetite značajan dio stranice informiranju župljana o sakramentima te kako i na koji način je u Vašoj župi uređen protokolarni dio o vjenčanju, sahrani, krstitkama, itd. Ovaj dio smanjiti će eventualne nepoznanice, odgovoriti na mnoga pitanja vjernika te pomoći župniku u njegovom radu. Jedan dio stranice posvetite svim župnim organizacijama ili udrugama koje djeluju u sklopu župe, jednom kad se vjernici nauče na prisutnost informacija na stranici župe – često će je posjećivati i informirati se.

Prisutnost svećenstva na društvenim mrežama; DA ili NE?

Itekako i bezpogovorno DA! Svećenstvo je dio društva u kojem živimo, stoga ne postoji ni jedan razlog zašto svoje djelovanje ne bi širio i putem ovog komunikacijskog kanala. Društvene mreže izuzetno su korisne jednom kada izgradimo kvalitetnu internet stranicu župe. Razlog tome je što društvene mreže imaju ulogu puno bržeg širenja i dosega objava koje smo objavili na stranicama župe. Znači; jednom kada ste napisali objavu na internet stranicama župe podijelite ga na društvenim mrežama. Posebno napominjem kako je izrazito bitno imati na internet stranicama župe i “društveni dodatak“ (forma za komentiranje poput ove u podnožju ovog bloga) upravo iz razloga kako bi se potaknula internakcija, omogućilo župljanima da sudjeluju u raspravama i izraze svoje mišljenje.

Zamjenjuje li Newsletter župna zvona?

Da uskoro počinje misa javlja nam i zvono koje uz to, naravno, ima i još nekoliko uloga u mjestu u kojem je crkva. Danas uz zvono imamo i jednu prekrasnu mogućnost obavještavanja župljana – bili oni uz zvono ili kilometrima dalje – newsletter! Newsletter je oblik e-maila koji u sebi sadrži informacije koje u njega postavlja odašiljatelj, a koji je povezan sa stranicom iz koje donosi novosti. Tako da danas imamo jedan od odličnih alata koje možemo koristiti kako bismo naše župljane ili zainteresirane vjernike iz okolice mogli obavijestiti o župnim novostima i misnim slavljima.

Nema svaki pojedinac koji ima pristup internetu profil na društvenim mrežama, ali 99% ih ima mail. Danas kada na zaslonu mobitela možemo slati i primati mailove, ovaj oblik komunikacije i informiranja župljanja svakako je jedan od boljih!

Spomenuti internet stranice župe i objave na njoj na nedjeljnoj misi?

Svakako i uvijek! Neka župljani znaju kako su im sve informacije o njihovoj župi dostupne 0-24 i kako na stranicama župe uvijek mogu saznati sve novosti, najave i ostale bitne im informacije.


izvor fotografije: HPLoading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci