nacija.hr

Novi izrazi prijezira liberalnih teologa prema nauku Katoličke Crkve

Vatikanski radio izvješćuje o skandaloznim stavovima liberalnih teologa kojima biskupske konferencije Njemačke i Švicarske daju prostora za širenje svojih krivovjerja koja vode u smjeru stvaranja nove Sodome

Službena stranica Njemačke biskupske konferencije, katolisch.de, objavila je nedavno intervju s njemačkim profesorom moralne teologije Stephanom Goertzom, u kojem on tvrdi da homoseksualnost više ne treba osuđivati jer u biblijskim je vremenima razmnožavanje bila božanski određena svrha za spolnost, no – smatra moralni teolog – to očito više nije naša situacija i od Drugog vatikanskog koncila to nije više ni naše naučavanje o spolnosti. Homoseksualne odnose treba poštovati, a možda bi im se mogla dati i sakramentalna narav. Crkva bi ih trebala odobriti i odustati od „starih osuda homoseksualnih čina“ – rekao je Goertz.

Podsjetimo, međutim, da Katekizam katoličke Crkve naučava kako su „homoseksualni čini u sebi neuredni“, „protive se naravnome zakonu“ te „ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni“. Dokumenti Drugog vatikanskog sabora, pak, na malobrojnim mjestima gdje govore o ljudskoj spolnosti, potvrđuju stalni nauk Crkve, naime da moralnost bračnih čina „ne ovisi samo o iskrenoj nakani i ocjeni motiva“, nego ih „treba odrediti prema objektivnim kriterijima, koji se temelje na samoj naravi osobe i njezinih čina, kriterijima koji, u okviru iskrene ljubavi, poštuju potpuni smisao uzajamnog darivanja i rađanja koje odgovara čovjeku“ (GS, 51).

Švicarski su biskupi zadužili dr. Arnda Bünkera, čelnika Instituta za pastoralnu sociologiju i poznatog promicatelja rodne ideologije te odobravanja homoseksualnih odnosa, da napiše izvještaj Švicarske biskupske konferencije o pripremi za ovogodišnju sinodu o obitelji. U izvještaju se izričito traži uključivanje rastavljenih i ponovno vjenčanih u praksu pričesti, kao i da se u Crkvi afirmiraju homoseksualni odnosi. Bünker je prethodno otvoreno zagovarao „projekt homoseksualne župe“ te „homoseksualne mise“.

Službena web-stranica Švicarskih biskupa objavila je, k tome, sažetak intervjua s profesorom teologije dr. Markusom Arnoldom, u kojem tvrdi da je crkveni nauk o spolnosti „rezultat ideologiziranog poimanja naravi“ te da je papa bl. Pavao VI. „zatrovao raspravu o spolnosti“ enciklikom Humanae vitae. „Da se u župama točno drži crkvenoga zakona, dogodila bi se propast pastoralne skrbi. Poradi Crkve, nekada je potrebno otpisati Crkvu“ – rekao je švicarski teolog, predlažući laksnost u ispovijedanju i dopuštanje kontracepcije u određenim slučajevima zbog navodnih pastoralnih motiva.

Filipinska je biskupska konferencija pozvala sve vjernike, a osobito političke vođe, da se odupru nastojanjima da se istospolne unije i homoseksualni odnosi uvedu u kulturu kao nešto normalno. Katolici su pozvani oduprijeti se takvim nastojanjima – ističu biskupi u pismu naslovljenom „Pastoralni odgovor o prihvaćanju homoseksualnog životnog stila i ozakonjenju homoseksualnih unija“.

Izvor: Vatikanski radio

Još nedavnih skandaloznih stvari ultraliberalnih teologa http://nacija.hr/2015/07/04/par-vijesti-o-izgradnji-nove-sodome/

 Loading…

Vezani članci