nacija.hr

Agnostik evolucionist, genetičar dr. Michael Denton, otkriva: Darvinovska evolucija je mit, svi dokazi sugeriraju biblijskog Boga

Deklarirani agnostik i evolucionist, genetičar dr. Michael Denton, primjer je iskrenog prirodoznanstvenika. Donosimo njegov zaključak na osnovi samih bioloških činjenica:

“Uopće ne smatram da je Darwinova teorija o evoluciji u bilo kojemu smislu utemeljena činjenica, kako tvrde mnogi biolozi. Za mene je ona velik kozmološki ili kozmogenetski mit 20. stoljeća. I danas mislim tako. Ništa što smo vidjeli u biologiji ili u svim drugim znanstvenim dostignućima u posljednjih 20 godina nikako ne može promijeniti moje temeljno gledište o tome da je darvinizam neprimjereno objašnjenje.

Možemo nabrojiti dovoljno primjera iz biološkog svijeta koji izgledaju kao da su izvan toga jednostavnog Darwinovog mehanizma, primjerice ptičja pluća i perje, amniotičko jaje, bakterijski flagelum. Želim kazati da zaista mnogobrojni sustavi imaju tu jedinstvenu složenost koju nalazite u prirodi. Da bi sustav funkcionirao, treba imati “a, b, c, d” i tako dalje. Svi ti čimbenici moraju se uklopiti i sjediniti prije nego što sustav počne funkcionirati. Bojim se da ne mogu shvatiti kako su sve te stvari počele funkcionirati same od sebe. Primjerice, perje ptice: perje za letenje vrlo je složena struktura majušnih isprepletenih kukica i čestica koje drže dijelove perja zajedno, a te male mikroadaptacije perja, koje mu omogućuju prilagodbu da može letjeti, i Darwinov model evolucije zahtijevaju da živa bića u prijelaznom razdoblju budu u potpunosti funkcionalna, to jest da lete. A ja ne mogu zamisliti kako je moguće to ostvariti ako sve strukture perja nisu izrasle odjednom i da u biološkom smislu nisu bile funkcionalne.

Ptičja pluća su primjer, kao živa stanica ili perje prilično složenog sustava, toliko složene strukture da ih, koliko ja vidim, možete zamisliti samo u funkciji disanja. Ako postoji cijela sadašnja struktura i poredak u njoj, jedan od najboljih primjera u prirodi je složen sustav što ga čine mnogi sastavni dijelovi koje su u međusobnom djelovanju. Svi ti sastavni dijelovi moraju postojati u plućima svake ptice prije nego što počnu obavljati svoju funkciju. Kada je riječ o ptičjim plućima, mislim da je posrijedi prilično težak problem koji darvinisti ne mogu riješiti. Ne mogu zamisliti kako je takvo pluće ili bilo koja stvar slična njemu mogla nastati kao posljedica malih, slučajnih promjena.

Ako odbijate nedostatak svake vjerojatnosti kao jednog objašnjenja za biološke fenomene kakve ih vidimo na zemlji onda morate imati neki oblik hipoteze dizajna koja je jedina moguća alternativa. Mislim da gledajući u zakone prirode i cijelog svemira, imamo samo ove dvije konflikte mogućnosti: Ili vjerovati u transcedentnog hebrejskog Boga koji je stvorio svijet i organizirao sve zakone prirode ili pak, druga mogućnost, da je univerzum na neki način cjelovit, samoorganizirajući sustav.

Mislim da svi dokazi sugeriraju postojanje natprirodnog hebrejskog Boga iz judeo-kršćanske tradicije, izvanjskog Tvorca koji je načinio svijet i dao mu poredak, način postojanja i kraj. To je u skladu sa svim dokazima koje smo pronašli i ni u čemu im ne proturječi.

Dr. Denton nedavno je ponovno potvrdio svoje ovdje izneseno uvjerenje (vidi ovdje).

Denton Michael - Evolucija Teorija koja je još uvijek u krizi - siječanj 2016.

Nova knjiga dr. Michaela Dentona, “Evolucija: Još uvijek teorija u krizi”, izdana krajem siječnja 2016. godine, u kojoj dr. Denton, iako je i sam evolucionist, iskreno točku po točku razotkriva zašto nema znanstvenog dokaza za ideju evolucije.Loading…

Vezani članci