nacija.hr

Zašto pravobraniteljica za djecu laže da u udžbenicima za vjeronauk ima diskriminirajućih sadržaja?

Prenosimo sa portala Vjera i djela tekst vjeroučiteljice mr. sc. Snježane Majdandžić-Gladić:

Još su nas kao djecu učili da nije lijepo nikome reći da laže, ali nekada se stvari trebaju nazvati svojim imenom, jer je eufemiziranje najobičnije ublažavanje štete koja je prouzročena lažima. U tom smislu, ispričavam se čitateljima na grubosti izražavanja, ali u ovom slučaju reći da netko ne govori istinu izgleda prilično smiješno, jer je riječ o najgrubljem obliku izvrtanja činjenica s vrlo opskurnim i konspirativnim ciljevima.

Jučer se, naime, oglasila tzv. braniteljica za djecu, gospođa Ivana Milas Klarić, povodom početka školske godine, te je, između ostaloga, imala potrebu reći kako “pojedini sadržaji udžbenika iz vjeronauka omalovažavaju i diskriminiraju djecu koja nisu vjernici”, te je u tom smislu poslala Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji preporuku da se izvrši nadzor nad vjeronaučnim udžbenicima i da se otklone tobožnji diskriminirajući sadržaji.

Dr. sc. Ivana Milas Klarić široj je javnosti poznata po vrlo nečasnoj ulozi sudjelovanja u izradi Obiteljskog zakona iz kuhinje ministrice Milanke Opačić, te o povlačenju svih 83 primjedbi koje je na nacrt toga zakona iznijela prethodna pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Osim što je riječ o evidentnom sukobu interesa, taj je Obiteljski zakon prepun raznih diskriminirajućih odredaba, toliko štetnih da je Ustavni sud u potpunosti suspendirao – po prvi puta – cijeli zakon.

Poznata je ona i po nizu drugih nečasnih čina, kao npr. kada je, potpomognuta i ohrabrena svojim ideološkim moćnim zaštitnicima otvoreno napala predstojnicu Katedre za obiteljsko pravo i izabranu dekanicu Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Dubravku Hrabar, i pokušala nastojanja te ugledne profesorice koja se otvoreno zalaže za prave obiteljske vrijednosti, diskreditirati tako što ju je, kao njezina podređena, optužila za mobbing, ali je tu njezinu lažnu optužbu prepoznao sud, te je i u tom slučaju izvukla deblji kraj.

Poznata je ona i po tome što je za pravobraniteljicu za djecu izabrana uz burnu saborsku raspravu, što potvrđuje činjenicu kako su i saborski zastupnici, inače globalno gledano vrlo skloni lijevoj opciji (kojoj Klarić Milas pripada), još i prije početka preuzimanja te službe opravdano pretpostavili da će njezina nastojanja biti ekstremna i po sebi nepravedna, što se vrlo brzo i pokazalo u praksi.

Poznata je ona i po tome što uopće ne reagira na mnoge stvarne nepravde koje pogađaju djecu i na što je po svojoj funkciji obvezna, dok se brzopotezno izjašnjava na relativno nevažne i benigne.

Dakle, uza svu obazrivost i potrebu za lijepim izražavanjem, za takvu jednu osobu nema potrebe uljepšavati stvari i reći kako ne govori istinu.

Ovoga je puta istina po Ivani Milas Klarić, i to ne prvi puta, pregazila i potpuno degradirala, štoviše oblatila vjeronaučne udžbenike, tvrdnjom kako su oni puni netolerantnih i diskriminirajućih sadržaja. Dakako, riječ je o udžbenicima katoličkog vjeronauka.

Vjeronaučni udžbenici nisu nedostupni i svatko tko to želi može proučiti svaku rečenicu i vidjeti postoji li u njima ikakva diskriminacija. Štoviše, vjeronaučni udžbenici su, posebno u srednjoj školi, toliko uopćeni i svedeni na frazeološko izražavanje upravo iz bojazni da nekome ne bi slučajno palo na pamet tradicionalni katolički nauk tumačiti netolerantnim i diskriminirajućim. Ali, eto opet se nađu kojekakvi kvazipravobranitelji, točnije najobičniji visokopozicionirani aktivisti LGBT-agende, koji nemaju skrupula širiti laži i time potpirivati mržnju i netoleraciju.

Dakle, gospođo Milas Klarić, nemojte zamjeriti na izravnosti, ali budite ljubazni i odgovorite na pitanje: Zašto lažete? Navedite konkretno te tobožnje diskriminirajuće sadržaje u udžbenicima katoličkoga vjeronauka, ali naravno bez perfidnoga vađenja iz konteksta, čemu ste itekako skloni. Dakle, objektivnim, znanstvenim metodama, koje bi trebale biti imanentne vašem stupnju obrazovanja i ulozi u društvu koju obnašate, ako možete, navedite i obrazložite svaku takvu rečenicu. Ponavljam još jednom, bez ikakvih oblika aktivističkog izražavanja, jer to nipošto ne dolikuje vašoj izobrazbi, a pogotovo ne funkciji pravobraniteljice, one koja bi se doista trebala brinuti za dobro djece, a ne za interese dženderističke agende.

Naravno, Ivani Milas Klarić i njezinim podržavateljima već je diskriminirajuća i sama činjenica da će se u vjeronaučnom udžbeniku naći slika uže obitelji čiji su članovi isključivo otac, majka i djeca, a nema “duginih” i sličnih obitelji, jednako kao što je istima diskriminirajući katolički dvotisućljetni nauk o dostojanstvu braka, zaštiti nerođenog života, dostojanstvu ljudske osobe itd. U tom smislu, baš svaka rasprava je bespredmetna. Ali, zanimljivo mi je kako se ta pravobraniteljica nije iz istih razloga obrušila na vjeronaučne udžbenike drugih konfesija i religija, jer sam uvjerena da se i u njima nalaze gotovo identični sadržaji.

Stvar je, dakako, isključivo u tome što Ivana Milas Klarić i oni koje ona zastupa (jer ne zastupa niti djecu niti interese hrvatskoga naroda) imaju dva temeljna cilja: borbu protiv Katoličke Crkve i vrijednosti koje ona naučava i borbu protiv interesa Republike Hrvatske, odnosno isključivo podilazi s jedne strane dženderistima, a s druge strane tzv. antifašistima, infiltriranim agresorima na Lijepu Našu. Samo ostaje pitanje čini li to zato što dijeli s njima takva uvjerenja ili zato što od toga ima debelu korist. Treću soluciju ne vidim.

 Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci