nacija.hr

Pravobraniteljici za djecu Milas Klarić smetaju vjerski sadržaji u školama i ‘diskriminirajući sadržaji’ u udžbenicima za vjeronauk

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić uputila je u petak poruku javnosti u povodu početka nove školske godine u kojoj se između ostaloga osvrnula i na organiziranje vjerskih sadržaja u prostorima škole u sklopu aktivnosti i sadržaja koji su namijenjeni svim učenicima istaknuvši da “obvezivanje učenika, uključujući i one koji nisu vjernici ili su pripadnici drugih vjeroispovijedi, da sudjeluju u vjerskim sadržajima u školi ili na misama, upućuje na diskriminaciju djece po osnovi vjere i/ili uvjerenja i povredu Konvencije o pravima djeteta”.

Također traži i uklanjanje “diskriminirajućih sadržaja iz udžbenika za vjeronauk”.

“Uočivši da pojedini sadržaji udžbenika iz vjeronauka omalovažavaju i diskriminiraju djecu koja nisu vjernici, pravobraniteljica za djecu uputila je MZOS-u i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji preporuku da provedu nadzor nad sadržajima udžbenika i poduzmu potrebne radnje radi otklanjanja diskriminatornih sadržaja”, stoji u priopćenju pravobraniteljice za djecu.

Podsjetimo, Ivana Milas Klarić pravobraniteljicom postala je uz protivljenje mnogih i veliku saborsku raspravu.

Kad je Ivana Milas Klarić stupila na dužnost, povukla je sve 83 primjedbe prošle pravobraniteljice za djecu na Obiteljski zakon. Ona je i sama bila dio skupine koja je pisala zakon, pa se opravdano može govoriti o klasičnom sukobu interesa, a ne o brizi za poboljšanje zakona. Teško da se povlačenje baš sve 83 primjedbe svoje prethodnice, i to u zakonu kojeg je kasnije Ustavni sud stavio potpuno izvan snage, može nazvati brigom za one čiji će se životi regulirati prema njemu.

Nakon što je Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon u čijoj je izradi Milas Klarić sudjelovala, oglasila se kao Pravobraniteljica za djecu te uputila Hrvatskom saboru, saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Vladi i Ustavnom sudu preporuke u vezi suspenzije Obiteljskog zakona, rekavši da je time “ozbiljno narušeno trenutno stanje zaštite prava djece u Hrvatskoj, te unesena pravna nesigurnost u sustav”. Na kraju je ipak poslala 19 primjedbi na novi prijedlog Obiteljskog zakona iako se on u suštini ne razlikuje od starog, suspendiranog u čijoj je izradi sudjelovala. Od 19 primjedbi na Obiteljski zakon, 11 ih je prepisano ili vrlo slično primjedbama prethodne pravobraniteljice Mile Jelavić.

Izvor: Narod.hrLoading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci