nacija.hr

Ultraliberal Kasper zagovara novu lukavu taktiku za svoj plan rušenja nauka Crkve

Portal quovadiscroatia u članku “Kasper zagovara novu strategiju preuzetu sa Koncila” prenosi zanimljivu informaciju o planu ultraliberalnog kardinala Kaspera da novom taktikom nekako omogući primanje svete pričesti osobama koje žive u preljubu. Tekst prenosimo u cijelosti:

Kasper zagovara novu strategiju preuzetu sa Koncila

Suočen sa sve većim protivljenjem njegovom planu dopuštanja svete pričesti vjernicima u preljubničkim vezama, kardinal Walter Kasper aludira na novu strategiju preuzetu iz Drugog vatikanskog sabora radi ostvarivanja svog cilja na nadolazećoj Biskupskoj sinodi u listopadu, na kojoj će katolički biskupi iz cijelog svijeta raspravljati i glasovati o njegovom prijedlogu.

U svom televizijskom intervjuu za EWTN, Kasper je priznao da postoji protivljenje njegovom prijedlogu kod velikog broja biskupa, pa čak i cijelih biskupskih konferencija, te priznaje kako će biti vrlo teško pridobiti većinu glasova. Zato on predlaže drugačiji pristup.

Ima dosta potvrda, ali i puno kritika, a tu su i velike tenzije“, priznaje Kasper. “Sada predlažem onima koji pripremaju Sinodu da pripreme takav tekst koji može dobiti potvrdu cjeline, od velike većine. To je ista metoda koju smo imali na Koncilu.“Kasper je kasnije ponovio: “Moj prijedlog je da se sada nađe formula koju velika većina može podržati.

U drugom dijelu intervjua Kardinal priznaje da on nema “veliku većinu” na svojoj strani i da se mora pronaći jedan općenito prihvatljiv jezik kako bi postigli konsenzus.

Kasperovo pozivanje na “koncil” je skraćenica izraza koji znači Drugi vatikanski sabor, posljednji sabor Crkve koji je održan između 1962. i 1965. g., a koji je rezultirao revolucionarnim promjenama u gotovo svakom aspektu života Crkve.

Na Drugom vatikanskom saboru su također predložene novosti protivne tradicionalnoj katoličkoj doktrini i praksi, ali im se suprotstavio veliki broj biskupa. Unatoč tom protivljenju, mnoge stvari na dnevnom redu ultra-liberalnih francuskih i njemačkih biskupa, frakcija poznata kao “Rajnski krug”, i podržane od strane pape Pavla VI., prošle su uporabom često nejasnih, dvosmislenih, pa čak i naizgled proturječnih jezičnih formulacija koje su naizgled trebale smiriti tenzije na obje strane. Ti izrazi su kasnije nazivani “tempirane bombe” koje su nakon koncila neki teolozi iskoristili u svrhu potkopavanja tradicionalnog učenja Crkve.

Kasperova dobro pripremljena struja ima, čini se, simpatije pape Franje, iako ona slabi u posljednjih nekoliko mjeseci- otkako se stvara oporba među svjetskim biskupima. Time bi jedna pretjerano općenita ili dvosmislena izjava na Sinodu u listopada mogla poslužiti njemačkim biskupima i ostalima koji žele racionalizirati davanje pričesti na isti način na koji su liberalni teolozi iskoristili dokumente Drugog vatikanskog sabora.

Međutim, Kasper i ostali njemački biskupi koji promiču pričest za razvedene preljubnike možda gube nadu za bilo kakav kompromis. Njemački biskupi, od kojih većina podržava Kasperov prijedlog, već gura naprijed s planovima za njegovu provedbu, unatoč izričitom neodobravanju od prefekta Kongregacije za nauk vjere kardinala Gerharda Ludwiga Müllera.

Sinoda ne može propisati u detaljima što mi u Njemačkoj trebamo činiti“, rekao je kardinal Reinhard Marx, nadbiskup Münchena i predsjednik Njemačke biskupske konferencije, na proljetnom sastanku Biskupske konferencije.

Mi nismo podružnica Rima“, dodao je. “Svaka biskupska konferencija je odgovorna za pastoral u svojoj kulturi, i moramo, kao naš prvi zadatak, propovijedati Evanđelje na naš način. Ne možemo čekati Sinodu da nam kaže kako ćemo mi ovdje oblikovati dušobrižništvo za brak i obitelj.

quovadiscroatia.com

Izvor: LifeSiteNews.com

 

 Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci