nacija.hr

Zašto je pukao pastirski štap pape Franje? Crkva

Zašto je pukao pastirski štap pape Franje?

Postoji li simbolika u potrganom pastirskom štapu kojega su na brzinu pokrpali običnom izolir trakom?

Tekst: Elvis Duspara

Medijima se brzo proširila vijest da je pastirski štap pape Franje pukao, nakon što je Alan Holdren objavio sliku na svom twitter profilu. Ovaj pastirski štap ako i nije isti, dosta je sličan pastirskom štapu kojega smo znali često vidjeti u rukama pape Ivana Pavla II.

Fotografija koju je Alan Holdren objavio na svom twitter profilu

Fotografija koju je Alan Holdren objavio na svom twitter profilu

Neki mediji su odmah pohvalili Papinu skromnost, no na brzinu skrpani pastirski štap običnom izolir trakom govori da nije bilo vremena za detaljan popravak što me navodi na zaključak da papina služba na Papina putovanja ne nosi rezervni štap jer tko bi očekivao da bi pastirski štap mogao puknuti.

Druga je mogućnost da je štap puknuo mnogo prije dolaska u Sarajevo, a da papi Franji to nije smetalo, što bi bio ponižavajući odnos prema simbolima papinske službe u što je teško povjerovati.

Kako je pastirski štap znak dostojanstva, vlasti i pastirske službe nad vjernicima tako se neki vjernici pitaju postoji li simbolika u pucanju tog štapa i da li je to neka poruka od samoga Boga?

Meni osobno je ta slika potrganog pastirskog štapa bila jako tužna. Više mi predstavlja Crkvu koja je siromašna i koja se raspada nego na Crkvu koja raste i napreduje.

Postoji još jedno moguće objašnjenje što je odlično primjetila jedna čitateljica Nacije. Naime, ona zaključuje da postoji mogućnost da se Papi ruka znoji pa mu je lakše držati štap tako. Također je i to vrlo moguće i da štap uopće nije niti pukao. U svakom slučaju zanimljivo i neuobičajeno.

Pastirski stap - Sarajevo 1

Pastirski stap - Sarajevo 3

Pastirski stap - Sarajevo 2Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci