nacija.hr

Zaključci s tribine: Pravobraniteljica krivotvori Ustav RH

Život, koji je neprocjenjiv, u svojoj biti i naravi svet i jedinstven, došao je u opasnost zbog sukoba mišljenja. Oni koji su se rodili, odlučuju tko će se roditi. Oni koji su se rodili, odlučuju kada je to stvarni početak života. Iz tog razloga kreirani su razni eufemizmi (zigota, embrij, zametak, fetus) kako bi se zamaglilo ono očito: „Ljudski život počinje začećem.“

 Tekst: Obiteljska stranka

U organizaciji Obiteljske stranke 28. svibnja 2015. g. održana je tribina “U SLUŽBI ZAŠTITE ŽIVOTA” na kojoj su govorili Ante Čaljkušić, predsjednik inicijative „40 dana za život“, Bosiljka Bačura, predsjednica udruge “Djetešce na sunašce” i Mate Knezović, odvjetnik i predsjednik Obiteljske stranke

Organizator ove tribine želi problematiku pobačaja podignuti na političku razinu promišljanja koja se temelji na zdravom razumu vodeći se jasnom logikom: „Moralni principi ne ovise o glasu većine. Pogrešno je pogrešno čak i kada su svi u krivu. Ispravno je ispravno čak i kada nitko nije u pravu.“ Fulton John Sheen.

Danas smo svjesni kako je izražena cijena ljudskog života. U obrani prirodnih resursa zemlje – u obrani ekonomskog napretka i rasta – u obrani vlastitog opstanka istaknuta je cijena, odnosno vrijednost ljudskog života.

Život, koji je neprocjenjiv, u svojoj biti i naravi svet i jedinstven, došao je u opasnost zbog sukoba mišljenja. Oni koji su se rodili, odlučuju tko će se roditi. Oni koji su se rodili, odlučuju kada je to stvarni početak života. Iz tog razloga kreirani su razni eufemizmi (zigota, embrij, zametak, fetus) kako bi se zamaglilo ono očito: „Ljudski život počinje začećem.“ Naravno da su ti stručni pojmovi u medicinskoj biologiji i ginekologiji potrebni stručnjacima za lakše razumijevanje, ali su nažalost zloporabljeni u društvene i političke svrhe kako bi se dokazalo da ljudski život započinje rođenjem. Ni jedan društveno kreirani eufemizam ne može i ne smije sakriti ono očito – ljudski život je neprocjenjiv od začeća do prirodne smrti.

Oni koji su se rodili, odlučuju tko će se roditi

Ante Čaljkušić je na tribini rekao kako je komponenta duhovnosti jako bitna u društvenom životu svakog čovjeka. Inicijativa 40 dana za život svakodnevno se susreće s ljudima koji zapravo nisu upućeni u to što je to pobačaj i koliko on negativno utječe na svaku ljudsku osobu koja je povezana s pobačajem. Upravo kroz molitvu i aktivistički pristup pred bolnicama pomaže se ljudima kako bi shvatili da je pobačaj zlo, a ne ljudsko reproduktivno pravo žene. Statistički gledano, napominje, kako je pobačaj najveći uzrok smrti u svijetu unatoč tolikim ratovima i razaranjima. Samo humanošću i pomaganjem svaki ljudski život može biti spašen. Molitva pred bolnicama izriče poruku koja je bitna kako bi ljudi imali hrabrosti odabrati život.

Drugi govornik, gospođa Bosiljka Bačura, iznijela je zabrinutost za demografsku sliku RH. Kazala je kako se Hrvati kao nacija ne obnavljaju jer prema statistici 50% obitelji ima tek jedno dijete, 37% obitelji dvoje djece, 11% troje djece, a tek 2% četvero i više djece. Ta statistika jednostavno nije dovoljna za obnavljanje stanovništva u RH. Udrugom Djetešce na sunašce, koja djeluje već 23 godine, majkama koje se odluče roditi dijete, unatoč okolini koja želi da ta ista majka pobaci taj novi život, pomaže se kroz materijalnu pomoć u odgoju djeteta od njegovih prvih dana nakon rođenja. Ona je odlučila davati snagu i podršku svim majkama kako bi odabrale život.

Obiteljska stranka zaključuje tribinu s jasnim stavom da ljudski život počinje sa začećem i traje do njegove prirodne smrti

Treći govornik, Mate Knezović, s pravničkoga se gledišta osvrnuo na izvješće o radu za 2014. godinu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova gospođe Višnje Ljubičić. On navodi kako je izvješće napisano u duhu rodne ideologije koja pobačaj vidi kao reproduktivno i isključivo ljudsko pravo žene, a trudnoću kao bolest žene koju treba liječiti. Logički se nameće pitanje: „Od kada je trudnoća bolest?“ Smatra da je izvješće prepuno pravnih konstrukcija u kojima se Ustav RH krivotvori kako bi se pobilo ono svima ljudima jasno da život počinje sa začećem. Pravobraniteljica koristi izvješće kako bi pojedinim civilnim udrugama zabranila rad i djelovanje i kako bi pokušala dokazati da ljudski život počinje kada ona to kaže, a ne biološka i medicinska znanost. Stoga Mate Knezović zaključuje kako bi to izvješće trebalo u potpunosti odbaciti jer je u službi interesnih grupacija.

Obiteljska stranka zaključuje tribinu s jasnim stavom da ljudski život počinje sa začećem i traje do njegove prirodne smrti. Politika mora prije svega biti briga za opće dobro. Politika mora biti društvena poluga koja štiti život. Politika ne smije zanemariti osnovno ljudsko pravo svakog začetog djeteta da se rodi. Politika mora biti u službi čovjeka i ostvarivanja političkih procesa u kojima ekonomija svima mora omogućiti dostojanstven život i egzistenciju. Stoga, pozivamo sve ljude da biraju političare s jasnim stavom za život, a ne za društvene trendove!Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci