nacija.hr

Gdanjsk 1980. i Pula 2018.?

Iako se, naizgled, u Uljaniku radi o socijalnim problemima sasvim je jasno da je pozadina politički terorizam koji provode političko-medijsko-udrugarsko-obavještajne strukture nad cjelokupnim hrvatskim narodom.

Tekst: Mate Knezović

Pula, a time i Istra, iznenadili su mnoge koji ne poznaju dušu Istarskih Hrvata, odnosno dušu hrvatske Istre. Svi znamo probleme s brodogradnjom i brodogradilištima koji traju gotovo 30-ak godina. Po mnogima je u “spas” brodogradilišta uloženo već oko 30 000 000 000 (tridesetmilijardi kuna). Nevjerojatan iznos za Hrvatsku. Sada se za spas “Uljanika” i “Trećeg maja” traži novih nekoliko milijardi kuna.

No, ostavimo brojke sa strane. U Istri je sve bilo spremno, što se tiče lokalnih vlastodržaca, da se izvrši udar na Zagreb. Predsjednik uprave Maksimilijan Pecan je radnicima rekao da imaju spremne autobuse za Zagreb, a Valter Flego župan Istarske županije je radnike uputio na Zagreb i da tamo potraže svoje plaće. Međutim, i jedan i drugi su izviždani, a IDS je proglašen lopovskom strankom i mafijom. Radnici dobro znaju da treba prvo počistiti ispred svog praga, odnosno smeće koje se nalazi u Puli i Istarskoj županiji. Dobro oni znaju da je puno smeća i u Zagrebu i zato su skoknuli i do Zagreba, no važno je i lokalno odraditi ono što je nužno da se ne bi skretala pozornost na viša tijela vlasti, a da oni niži ostanu netaknuti. Dapače, uvjeren sam da su Miletić, Flego i vodstvo Uljanika željeli izvući zajedničku političku korist i usmjeravanjem oštrice isključivo prema Zagrebu dodatno ojačati autonomaške pretenzije. Međutim, narod, kroz radnike Uljanika, je pokazao mudrost i prozreo nakane i lokalnih moćnika. Počastio ih je i povicima MAFIJA, MAFIJA… i LOPOVI, LOPOVI…., a predsjednika uprave tvrtke nisu ni pustili u autobus za Zagreb “jer mu ne mogu jamčiti sigurnost”.

Druga ozbiljna pljuska lokalnim moćnicima je gromoglasno i jedinstveno pjevanje štrajkaša Thompsonove pjesme Lijepa li si. Ovakvo pjevanje je mnoge iznenadilo. Tako jedan jugošovinistički i antihrvatski dnevnik uznemireno piše da su njihovi očevi pjevali Bandieru rossu a današnji škverani protestiraju uz Thompsonovu “Lijepa li si”. Međutim, Istrani su strpljivi, povučeni, radišni i voljni su dugo trpjeti nepravdu. Međutim, koliko ih poznajem, kada se probude vrlo su uporni i neće lako popustiti. Svi Istrani koje poznajem su odani domovini i ponosni onim što hrvatska Istra jest i što je bila u povijesti, te snage kojom je održala hrvatstvo u uvjetima kada Istrom nikada nije vladala država Hrvatska, nego su bili pod vlašću, ili okupacijom, stranih elemenata koje sada ne želim nabrajati.

Valja podsjetiti da je davne 1980. godine u Poljskoj preobrazba počela štrajkom u brodogradilištu Gdanjsk. Tada je osnovan i prvi nekomunistički sindikat (Solidarnost) u nekoj od komunističkih zemalja. Praktično se od tada vidljivije narušava komunistički sustav. Iz jezgre vođa štrajka je dobrim dijelom nastala politička elita koja je Poljsku izvela iz komunizma, vodila ju u promjenu posebno u prvim godinama nekomunističke Poljske.

Ima li Uljanik potencijal da se u Hrvatskoj uzdrma komunističko-velikosrpska elita koja sada vlada i Istrom i Hrvatskom. Svakako da Zagreb ne treba ostaviti na miru politički ni građanski. Iako se, naizgled, u Uljaniku radi o socijalnim problemima sasvim je jasno da je pozadina politički terorizam koji provode političko-medijsko-udrugarsko-obavještajne strukture nad cjelokupnim hrvatskim narodom. Pjesma Lijepa li si je politička poruka gdje Istra pripada i gdje je srce Istrana. Ta pjesma iz Pule je pljuska istarskim i zagrebačkim vlastodršcima, jednako kao i onima diljem Hrvatske. Jesen nije ni počela a ozbiljni događaji su već krenuli. Možda Istra i Rijeka dođu u žižu sa sasvim drugim potencijalom i porukama od onih kako su percipirani.

Za mene više nema sumnje da su narod i oligarhija na suprotinim stranama. Zato je na današnjem sastanku predstavnika sindikata i Vlade odjedanput pronađen način da se isplate 1 ili 2 plaće. Oligarhija je u strahu od probuđenog naroda. Duboko je ogrezla u svakoj vrsti zla. Narod treba zdrave vođe i politike. Je li moguće da to može doći baš iz Istre i Rijeke? Sve je moguće! No ja sam uvjeren da nam slijede dubinske i dalekosežne promjene na bolje. Koliko nam vremena još treba teško je prognozirati, no da to vrijeme nije tako daleko mislim da više nije upitno. Narod konačno šalje poruku OVO JE HRVATSKA i okuplja se oko pjesme Lijepa li si. Baš to oligarhija nikako ne želi čuti i prihvatiti i zato će morati otići te odgovarati za zločine. Neka nam Bog pomogne da se oslobodimo zločinačke oligarhije koja pustoši Hrvatsku u materijalnom, duhovnom, moralnom, demografskom, kulturnom, teritorijalnom i svakom drugom smislu.Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci