nacija.hr

Ospice su dječja bolest od koje obolijevaju i odrasli, a prenose ih isključivo zdrava djeca koja nemaju ospice zato što nisu cijepljena?!

Ovih dana smo saznali da ne štiti cjepivo nego kolektivni imunitet koji se postiže tako da cijepimo isključivo djecu da bi tako bili zaštićeni i odrasli koji nisu cijepljeni ?!

Tekst: Elvis Duspara

Brinete li se zbog ospica? Odnosno, jeste li se ikada prije u životu brinuli ili možda uopće razmišljali o ospicama?

Da nešto bude jasno, nitko ne umanjuje niti negira da se ospice mogu zakomplicirati. No, nešto je vrlo neobično u cijeloj ovoj priči oko ospica. Naime, koliko sam uspio popratiti, tek je jedno dijete dobilo ospice i to osam dana nakon što je cijepljeno. Neki liječnici s kojima sam razgovarao su iskazali sumnju da je pojava bolesti kod tog djeteta uzrokovana cijepljenjem. Ne ulazim u to, nego samo govorim ono što sam čuo. No, zanimljivo u cijeloj ovoj priči je da su oboljeli od ospica uglavnom odrasli ljudi, a ne djeca?!

Pazite, ovdje govorimo o dječjoj bolesti, a kako vidimo obolijevaju odrasli ljudi. Što se to događa? Nije li vam to sve skupa sumnjivo? Ma, ne ulazim u teorije zavjera niti mislim ukazati na neku urotu, nego samo iznosim podatke koje nam daju mediji.

E sad, ako su ospice dobili uglavnom odrasli ljudi, zašto je tolika vika da se trebaju baš djeca cijepiti? Znam, osjetljivi smo na djecu, ali zamislite samo onog roditelja koji je cijepio svoje dijete protiv ospica, a u strahu je od druge djece koja nisu cijepljena?! Pa zar ne bi trebali oni koji su se cijepili biti zaštićeni? Valjda zato cjepiva i služe. Ali ne, kad se cijepiš, onda da bi bio zaštićen, moraju se i ostali cijepiti jer inače nisi zaštićen?! Recimo, da su sva djeca cijepljena, onda onaj doktor koji se cijepio, ne bi dobio ospice od onog nekog čovjeka s Kosova. On bi bio zaštićen od ospica ne zato što se on cijepio, nego zato što su se druga djeca cijepila. Shvaćate? Ospice su dječja bolest i dobiju se samo od djece. Ne bi se bezveze zvale dječja bolest da je drugačije, zar ne?

S obzirom da se ta djeca nisu cijepila doktor je dobio ospice! I to od koga je dobio ospice? Pa, od te djece. I to ne od bilo kakve djece nego od zdrave djece koja nemaju ospice. Sad se vi pitate kako dijete koje je zdravo može zaraziti ospicama nekog doktora koji se cijepio da ne dobije ospice? Zato što ta djeca nisu cijepljena i  zato što samo necijepljena djeca šire bolest koju sama nemaju. Jel vam sad jasno?

Ili, roditeljima koji su isprepadani od ospica ne pada na pamet da njihovo dijete može biti ugroženo od njih samih! Ja osobno nemam pojma jesam li ili nisam prebolio ospice. Nemam pojma niti jesam li cijepljen ili nisam. Imam 46 godina i ako mi netko može reći što da radim sada? Ako odem u Dubrovnik, jesu li mi veća opasnost djeca koja nisu cijepljena ili odrasli? Zbunjen sam i pitam se zašto bih se ja kao odrastao čovjek trebao bojati samo djece koja nisu cijepljena kad već vidim da se uglavnom ospice javljaju kod odraslih?! Znam, znam, to je dječja bolest. Sve mi je jasno.

Zašto sam ja tu sad zapeo za odrasle koji nisu cijepljeni? Pa, nećete vjerovati, dječje bolesti ne napadaju samo djecu! Nemaju te dječje bolesti neki vremenski okidač pa da napadaju samo one koji su rođeni do te i te godine. Dječje bolesti se zovu, koliko je meni poznato, zato što ih djeca prebole, a odrasli ih ne dobivaju iz razloga što su ih već prebolili. No, te dječje bolesti mogu dobiti i odrasli kao što uostalom vidimo sada i na primjeru ospica. I ono što djeca poprilično jednostavno prebole, za odrasle to može predstavljati ogroman problem.

Ovo govorim iz vlastitog iskustva. Prije nekih petnaestak godina sam dobio vodene kozice. To je bilo nešto strašno. Visoka temperatura, poiskakale kozice po meni, a ja nemam pojma što mi je. Tad sam saznao da se za vrijeme kozica ni u kojem slučaju ne smije piti acetilsalicilna kiselina jer može doći do unutarnjeg krvarenja. Jedno jutro me žena zvala s posla sva zabrinuta da prestanem piti aspirin kojim sam skidao temperaturu te da ubuduće prijeđem na paracetamol, odnosno lupocet. Iako djeca prebole kozice uglavnom bez ikakvih problema kod mene je bilo vrlo burno. Nije ista koža djeteta i odraslog čovjeka od trideset godina. Dok su te kozice izbijale, one su radile mnogo burniju reakciju na meni nego na nekom djetetu.

Tada sam se pitao, ne bi li  bilo bolje da sam kozice prebolio kao dijete? Naravno, svaka bolest se može zakomplicirati i ne pada mi na pamet omalovažavati bilo koje bolesno stanje nego samo ukazujem na neke nelogičnosti koje su ovih dana isplivale. Jedna nelogičnost je da su necijepljena djeca, a koja su zdrava, sada kriva što su ospice dobili uglavnom odrasli ljudi?!

E sad, ako su to odrasli ljudi, onda imamo nekoliko opcija. Jedna je da nisu preboljeli ospice, druga je da možda cjepivo ne djeluje i treća je da jednostavno nisu cijepljeni.

Kako bilo, ako će doći do epidemije ospica, onda to možda neće biti zato što neko dijete nije cijepljeno, nego možda baš zato što njegov mama ili tata nije cijepljen ili nije prebolio ospice kao dijete ili cjepivo ne djeluje. Znam, znam, govorim gluposti kad je poznato da su glavni prijenosnici ospica djeca koja nemaju ospice i koja su zdrava. Kako je to moguće? E, zato što nisu cijepljena! Ona djeca koja su cijepljena, ona mogu dobiti ospice, ali te ospice nisu zarazne. Možda se pitate kako cijepljeno dijete može dobiti ospice? Joj, pa jednostavno je. Samo ona djeca koja su zdrava, ali zato što nisu cijepljena, prenose ospice koje nemaju na one koji su cijepljeni! Shvaćate? Zato se djecu i cijepi kako bi bila nezaštićena od one djece koja nisu cijepljena. Naravno, odrasli ne prenose ospice na djecu jer kako bi izgledalo da odrastao čovjek prenese dječju bolest na neko dijete koje je cijepljeno?!

Isto kao što se neke trudnice ne boje odraslih ljudi koji bi mogli imati rubeolu nego samo male djece. Jer, znate, to je dječja bolest i napada samo malu djecu?! Ma, nemoj. Zamislite samo, neke trudnice se boje djece da ne bi dobile rubeolu. Logično da se boje rubeole. I trebaju se bojati. Ali, zašto se boje samo djece??? Naime, to znači, da te iste trudnice koje se boje djece koja nisu cijepljena, ili nisu prebolile rubeolu ili same nisu cijepljene, zar ne?

I tako, ona se boji djece, a ne pada joj na pamet da se možda trebala cijepiti prije trudnoće?! Mislim, kad se već boji. Osim toga, dok nije bila trudna, nije joj palo na pamet da bi ona mogla dobiti rubeolu i možda ugroziti neku drugu trudnicu? Ali ne, neke trudnice se boje male djece jer samo mala djeca mogu imati rubeolu?!  I to samo one djece koja nisu cijepljena! Zamislite samo situaciju da toj trudnici priđe neko zdravo dijete, ali koje nije cijepljeno i to njoj koja također nije cijepljena?! Užas!

Nego, kad su ta cjepiva već tako učinkovita i daju zaštitu od određenih bolesti, zašto imamo svake godine pojavu tuberkuloze u Sisku? Zar ne bi bilo logično, ako već cjepiva funkcioniraju, da sve one koji imaju mjesto prebivališta u Sisku jednostavno cijepimo i na taj način tamo riješimo problem tuberkuloze? Ovako se čini da cjepivo inače svugdje djeluje, ali u Sisku prestane djelovati? To mora biti neka urota proizvođača cjepiva i ne razumijem zašto ne vole baš Sisak?! A možda cjepiva i nisu baš tako učinkovita kako ih žele prikazati?

Da se vratim na ospice. Naravno, da se ta bolest može zakomplicirati. Svjestan sam ja toga. Kao što sam svjestan da od gripe svake godine u svijetu umre oko 500.000 ljudi. Kad se podijeli s brojem dana u godini ispadne da od gripe u svijetu svaki dan umire oko 1370 ljudi.

I što sad? Da se možda ne bih trebao cijepiti protiv gripe? Ne pada mi na pamet zato što sam čuo da to cjepivo udara na srce. A znate koga najviše vole cijepiti protiv gripe? Pa, starije. I onda poslije čitamo da ga je strefilo srce?! No, dobro je prošao. Što da je dobio gripu i umro od nje?Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci