nacija.hr

Bezalkoholno pivo pomaže očuvanju zdravlja i vitalnosti

Pivo je kvalitetan i prirodan izvor minerala magnezija, kalija, cinka, fosfora, silicija, sumpora, natrija i bakra, vitamina skupine B (posebno B1, B2, B3 i B6), vitamina B12, ugljikohidrata te pojedinih aminokiselina i flavonoida, poznatih i važnih antioksidansa. Zbog sadržanog kvasca i hmelja, ono jača nokte i kosu, a zbog otopljenih tvari i plinova ima i antibakterijsko svojstvo. No to vrijedi samo ako se pivo konzumira u umjerenim količinama, a preporučena umjerena količina piva za ženski spol iznosi do 3 decilitra dnevno, piše portal Žena.hr

U ljetnim je mjesecima posebno preporučljiva bezbrižna konzumacija bezalkoholnog piva. Ono je bogato visokovrijednim sastojcima, a punoćom okusa i reskošću nimalo ne zaostaje za pivom koje sadržava alkohol. Čak je i prvo proizvedeno pivo Sumerana bilo slično današnjem bezalkoholnom pivu jer je, čini se prema dostupnim podacima, sadržavalo manje od 0,4 posto alkohola.

Tajna je blagotvornog učinka bezalkoholnog piva na zdravlje i ljepotu u sadržanim vitaminima, mineralima i vrijednim bioaktivnim tvarima, posebno polifenolima i humolima koji sprečavaju prijevremeno starenje djelujući kao antioksidansi i protuupalni spojevi. Tako bezalkoholno pivo zbog sadržanog biotina, mnogobrojnih minerala (osobito se među njima ističe silicij) i vitamina skupine B može utjecati na očuvanje i vraćanje izgubljene elastičnosti i mladenačkog sjaja kože. Ujedno će kožu zbog mikroelemenata, kao što su veće količine cinka, učiniti otpornijom na stvaranje akni i nepovoljne vanjske utjecaje. Kako hmelj pivu daje antioksidacijsko svojstvo, ekstrakti iz te biljke uvelike se rabe u kozmetičkoj industriji za proizvodnju preparata namijenjenih njezi osjetljive kože i one kojoj je prijeko potrebna regeneracija.

Pivo ne sadrži masti, ima nizak udio proteina, a ugljikohidrati uglavnom potječu iz ječma. Pivopije nerijetko pravdaju svoju ljubav prema pivu ističući kako na taj način unose važne vitamine B skupine. Zaista, kvasac koji je odgovoran za vrenje proizvodi vitamine B skupine koji ostaju u pivu. Ipak, pokušaj opskrbe vitaminima B skupine putem piva neće biti toliko uspješan, budući da pretjerivanje uzrokuje nedostatak vitamina, zbog sadržaja alkohola, koji je poznati «kradljivac» vitamina, posebice vitamina B1.

Pivo sadrži brojne elemente u tragovima i minerale. Njihova količina ovisi o porijeklu sirovina, metodama pripreme i proizvodnom procesu. Sastav tla u koje se ječam i hmelj uzgajaju, te vremenski uvjeti igraju ulogu u mineralnom sastavu piva. Prisustvo minerala poput željeza, kroma, bakra, silicija i kalija svakako se može smatrati povoljnim svojstvom. Posebice je povoljan omjer natrija i kalija, gdje je kalij u prednosti, što je preduvjet za pravilnu ravnotežu tekućine u organizmu i prevenciju povišenog krvnog tlaka.

Širok spektar biološki aktivnih komponenti porijeklom iz bilja nalazi se u pivu. Naime, riječ je o fitokemikalijama, posebice o polifenolima koji se smatraju odgovornima za povoljna svojstva crnog vina, a prisutni su i u pivu. Polifenoli štite kardiovaskularni sustav i imaju antioksidativno djelovanje.

Već je odavno poznata i njega kose pivom, pa se recepti naših baka i danas primjenjuju. Pivo vlasi čini sjajnijima i čvršćima, bez obzira na to bilo ono sastojak industrijski proizvedenih šampona i preparata za kosu ili iz kućne radinosti. Vitaminski koktel dobiven iz piva uz dodatak suhog kvasca pomaže i u jačanju lomljivih noktiju.

Još su mezopotamski pivari prije četiri i pol tisućljeća pivo upotrebljavali u kozmetičke svrhe. U starom Egiptu robovi graditelji piramida pili su pivo radi vraćanja snage, dok su imućnije žene otkrile da umivanje i kupanje u pivu štiti kožu od kožnih bolesti i dodatno je osvježava. Istodobno su pivom prale kosu jer je tako postajala sjajnija i ljepša. Legenda kaže da je u staro doba lijepa Semiramida, legendarna asirska kraljica, dugim kupkama u pivu osiguravala zdravlje i ljepotu svoje kože.

Potom su za te tretmane doznale i žene starog Rima, a nešto kasnije, u srednjem vijeku, i imućnije Europljanke. No, one su pivo upotrebljavale i kao čarobni napitak protiv starenja ili kao melem za suhu kožu i oporavak vlasišta zbog otpalih vlasi. Činile su to zahvaljujući njemačkim redovnicima koji su tom piću u 15. stoljeću primiješali hmelj te ga pretvorili u još učinkovitiji pripravak. Poslije se doznalo da je jednak učinak imalo i pivo proizvedeno od ječma, pa je i ta spoznaja potaknula kemičare suvremenog doba da za poznate proizvođače kozmetike istraže djelotvornost omiljenog pjenušavog i osvježavajućeg pića. Istraživanjima su potvrdili da je pjena prava zamjena za sapun te da piće zbog antioksidansa ima učinak na sprečavanje prijevremenog starenja.

Jedna od najpoznatijih priča govori o ritualima mladosti koje je redovito primjenjivala carica Teodora, koja je koristila naizmjenične kupke toplog i hladnog piva. Kupke u toplom pivu služile su za obnavljanje kože, a kupke u hladnom pivu za održavanje mladosti.

Pivo i njegovi ekstrakti počeli su se upotrebljavati kao sirovina u kozmetičkoj industriji, za proizvodnju hranjivih maski za čišćenje mlađe (nečiste i masnije) te starije (zategnute i naborane) kože.

Pivo i slad česti su i vrijedni sastojci krema i losiona za njegu kože lica i tijela, ali i za jačanje noktiju. Pivo se rabi i za proizvodnju kupki kojima se regenerira koža tijela te šampona i sredstava za njegu oštećenih vlasi koji ih čine sjajnijima, mekšima i podatnijima za oblikovanje frizure. Danas u svijetu postoje lječilišta i terme u kojima je takva „pivska terapija” izvana vrlo tražena.

Umjerenom konzumacijom jednog malog piva dnevno ili pak bezbrižnim uživanjem u bezalkoholnom pivu u ljetnim mjesecima nadoknađujemo tekućinu izgubljenu znojenjem i tijelu vraćamo minerale, koktel vitamina i korisne biološki aktivne tvari koje pomažu tonificiranju i vitalizaciji kože i sluznice, piše Žena.hr.

Izvori: Vitamini.hr i Hercegovina.info

Save











Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci