nacija.hr

Tjedan sredstava pranja mozga

NA svim SKUPOVIMA i u svim ‘hodovima’ na svijetu moguće je da SUDJELUJU samo oni koji NISU POBAČENI!

Tekst: Anđelko Kaćunko

 

PONEDJELJAK, 14.5.: Zahvalnost i preporuka…!

Hodočašće svećenika naše biskupije (GSB) na Krasno. Biskup Zdenko je taj susret odnosno to druženje predložio na sjednici Prezbiterskoga vijeća početkom svibnja i svi smo ga odmah prihvatili. Odazvala se većina kolega – a zapravo lako nas je okupiti kad nas nema ni pedeset! Susret je započeo euharistijskim slavljem u Gospinu svetištu. Uvodeći u misno slavlje biskup je naveo dvostruki razlog toga susreta, a to je zajednička i osobna zahvalnost Majci Božjoj za sve isprošene milosti tijekom “punoljetnosti” Gospićko-senjske biskupije ter preporuka za pomoć u hodu prema 20. obljetnici osnutka biskupije. Umjesto ‘klasične’ propovijedi odnosno homilije biskup je ‘izložio’ pregled štovanja Marije tijekom povijesti od prvih stoljeća do pobudnice pape Pavla VI (nakon Drugoga vatikanskoga sabora) “Marialis cultus”, kojim upozorava na devijacije u Marijanskoj pobožnosti i traži od teologa da se više zauzmu za studij mariologije. Biskup je također istaknuo pretjerivanja ‘u oba smjera’: od štovanja Marije kao da je ‘božica’, do isticanja njezinih mana ili podpunog odbacivanja (čega svega ima i danas). Zato je uvijek i u svemu važna – ravnoteža!

 

UTORAK, 15.5.: Tko ima najviše Agrokoristi…?!

Medijska top tema – ostavka Martine Dalić. U VL na punih SEDAM stranica (uključujući naslovnu), u JL do u redak ISTO tako, a u NL tema je TAKOĐER (mal)tretirana NA sedam stranica (ukupno sigurno pet punih)! Očito je da se želi ZAMAGLITI ISTINU, tj. od naroda SAKRITI što je zapravo bit problema i tko stoji iza svega. Sasvim je logično da se to događa u medijski i politički i ekonomski okupiranoj Hrvatskoj (u kojoj je većina naroda trostruko nepismena: vjerski, politički, medijski), kad je to ‘normalna’ praksa u tzv. kolijevci demokracije. Lijepo nam je to odkrio Noam Chomsky (u intervjuu jednom tjedniku u Hrvatskoj, 28.7.2001.): “Uloga američkih novinara je otkrivanje, osuđivanje i ismijavanje svake manifestacije koja oponira dominantnim aranžmanima moćnika, uključujući silnu opoziciju korporativno vođenoj globalizaciji. Osnovni cilj je zadržati javnost što dalje od bilo kakvih spoznaja o tome što se uistinu događa.” I zato NAROD u Hrvatskoj NE ZNA tko od cijele afere ima najviše AGROKORISTI!

 

SRIJEDA, 16.5.: Katolici i ‘brainwashing’…

Na spomendan dragoga ‘kolege’ mučenika Sv. Ivana Nepomuka i drage časne sestre Žarke Ivasić, Hrvatsko društvo katoličkih novinara, čiji sam član (i sudionik utemeljivačke skupštine!), u Zagrebu je upriličilo prigodni susret s dodjelom nagrada i priznanja (tako sam i ja u prigodi 35. obljetnice svoje medijske djelatnosti dobio godišnju nagradu). Susret je organiziran u povodu proslave 52. po redu Svjetskog dana (tzv.) sredstava društvene komunikacije odnosno Dana MEDIJA. Radije koristim taj izraz jer, nažalost, često uopće NEMA komunikacije, niti nju pojedini mediji dopuštaju. U cjelini gledano, poglavito kad je riječ o globalnim liberalnim medijima, zapravo bi se taj dan mogao zvati – Dan sredstava pranja mozga! Na susretu su bili predstavnici katoličkih medija iz svih “država u okruženju”. Iz naše biskupije bio je također vlastnik našega jakog lokalnog medija, portala Glas Gacke, na kojem je o tome susretu objavljeno nekoliko simpatičnih rečenica: “To je opća vijest, ali nama u Gackoj je vijest da i mi novinare za trku imamo. Ovomu skupu nazočili su don Angjelo Kaćunko i Ivan Bižanović. Neka se zna. A kad se k tomu doda još riječki metropolit dr. Ivan Devčić, koji rođenjem potječe iz Otočkog dekanata i koji je u HBK zadužen za medije, onda se s pravom postavlja pitanje tko u rukama drži medije u GSB i šire.” Imamo i zajedničku fotografiju za uspomenu na to važno ‘otkriće’! 😀 Žao mi je jedino što sam zaboravio mons. Devčića pitati kako ništa nije poduzeo da tzv. gradonačelnik ‘Oberšinjel’ postane novi riječki ‘ordinarij’, s jurisdikcijom da i demokraciju i referendum kroji ‘lijevim škarama’!

 

ČETVRTAK, 17.5.: ‘SePulCrum populi sui!’?

U Pučkom otvorenom učilištu u Otočcu vodio sam program predstavljanja nove knjige našega umirovljenog biskupa dr. Mile Bogovića “Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti” (nakladnik “Alfa”, Zagreb). Bio sam i na predstavljanju te knjige u Gospiću, gdje su o knjizi govorili prof. Božidar Petrač (predstavnik izdavača i urednik), dr. Ante Bežen (priređivač knjige), prof. Ivica Mataija (ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću – govorio je o našem identitetu, u odnosu na temu koju obrađuje knjiga – u Otočcu nije mogao sudjelovati, što sam ja svojim ‘interventima’ kompenzirao), i na kraju autor knjige. Zanimljivo je i važno što su svi predstavljači istaknuli da autor knjigom ne napada SPC niti PRAVOSLAVLJE – štoviše, sam je biskup istaknuo kako između katolištva i pravoslavlja nema bitnih razlika! Nego dr. Bogović u svojoj knjizi raščlanjuje termine pravoslavlja i svetosavlja Srpske pravoslavne Crkve kao bitne sastavnice svih politika srpske države od Garašaninova vrjemena do velikosrpske Miloševićeve politike. Petrač je, glede sljubljenosti srpske države i Srpske pravoslavne Crkve istaknuo “kontinuiranu FASCINACIJU TERITORIJEM – još od vrjemena Dušanova carstva – koja se očitovala u kobnom pokušaju ostvarenja teze ‘Gdje su Srbi tu je i Srbija’, odnosno u kobnom nastojanju da svoju dijasporu pokuša riješiti ratnim osvajanjima ili teritorijalnim proširenjem”. Naime, kada se “vjersko poistovjećuje s političkim programima i kada se ne odvajaju vjerski sadržaji i poruke od političkih pretenzija, jasno je da će takvo srpsko pravoslavlje ostajati i dalje kamen smutnje u stvaranju dobrih temelja za suživot Srba sa svim drugim ne srpskim narodima”, naglasio je izlagač. To znači da KRŠĆANSTVO koje u središtu svoje ‘misije’ nema Evanđelje i Kraljevstvo nebesko – izdaje svoj smisao i gubi identitet! A neka kršćanska denominacija, u ovom slučaju Pravoslavna, ako odustaje od te misije, postaje Grob(ar) svoga naroda (SePulCrum populi sui)! Dakle, lako je zaključiti da i Katolička crkva u bilo kojem narodu na svijetu – pa i u Hrvatskoj! – jednako tako može biti “grob/ar svoga naroda” ako podlegne napasti npr. “fascinacije državom”, “fascinacije nacionalizmom”, “fascinacije domoljubljem”, “fascinacije žrtvo/slovlje/m”, “fascinacije materijalnim” itd.! Ako bi dakle bilo koja “partikularna Crkva” katolička zadaću evangelizacije i katehizacije zamijenila aktivizmom ‘fascinacije’ Nacije (tj. bilo kojim njezinim ‘prioritetom’), ona se ni po čemu ne bi razlikovala od svetosavlja. Bilo bi to obično ‘nacislavlje’, ‘katoslavlje’, ‘hrvoslavlje’… Isto tako, ako neki NAROD – u kojem su većina katolici – IZUMIRE, hitno se sav kler i svi biskupi toga naroda moraju okupiti i ispitati gdje su i u čemu su najprije Oni zakazali…!

 

PETAK, 18.5.: Politika – sluškinja ideologije i biznisa!

Mediji opet ‘vrište’ o “važnoj” temi: u Sofiji održan Summit – susret čelnika lidera 28 tzv. država(!) EU i 6 zemalja(!) zapadnoga Balkana. Šef Evropskog vijeća kaže: “Ne vidim drugu budućnost za zapadni Balkan nego u EU. Nema alternative, nema plana B!” Sjećamo se dobro – jednako su tako ponavljali za Hrvatsku – sve do tzv. ulaska u EU… Dakle, već je očito kako je taj Summit najobičniji geostraTeški ‘filoSofiasko’! Nažalost, tzv. hrvatske lidere to uopće ne uzbuđuje – njima je bitno što “RH danas prEUzima predsjedavanje Vijećem Europe!” Zato se u JL smiješi fotošopirana BPM = Blažena Predsjednica Marija (tj. Burić Pejčinović Marija), s ključnom izjavom za moralni fejs-lifting EU: “Učinit ćemo sve da ostale zemlje u Europi ratificiraju Istanbulsku!” Sapienti sat (a blenti ni budilica) da bude očito kome služe RH-ministri: dobru svojega Naroda ili interesima centara Moći…!

 

SUBOTA, 19.5.: Pedofilija i pedagogija

Senzacija u cijelom svijetu – sva 34 čileanska biskupa zbog prikrivanja pedofilskih slučajeva podnijela ostavku papi Franji! U Hrvatskoj pak biskupi drhte od straha u iščekivanju kad će u medijima osvanuti slučaj iz njihove sredine. Zebnju i nelagodu pojačao je rezultat crkvene istrage da je optuženi fratar u Splitu “kriv za pet slučajeva seksualnog zlostavljanja i Vatikan će ga vjerojatno izbaciti iz svećeničkog reda, ali jedna od žrtava smatra da to i nije neka kazna”, piše SD (misleći možda da je dovoljno kažnjen odkrićem sramote)! Mnogima je sada nerješiva zagonetka kako je “siroti fratar kupio jahtu – pa subraću gurnuo u šahtu”…!

Na drugoj strani, za razliku od njih, takve brige ne muče Ephraima Zuroffa. I on se – u pauzama između pljuvanja po Hrvatima i traženja novih nacista – kao i naši mediji vjerojatno divi “odkriću” nizozemskoga Huygensova instituta za povijest da je njemačka 13-godišnja židovska djevojčica Anna Frank u “jednoj od nekoliko verzija” svojega famoznog Dnevnika “na dvije stranice pisala i o seksu”. A to pokazuje da je “bila obično, normalno dijete” (kako ističe Bernard Karakaš u VL) odnosno “inteligentna, osjećajna i radoznala adolescentica” (kako naglašava Boris Pavelić u NL). Jer, to je poznato, svako normalno, inteligentno, osjećajno i radoznalo dijete – poglavito ako živi u tajnom skloništu kako bi od nacista spasilo život – “ispisuje proste viceve i svoja razmišljanja o seksu, kontracepciji i prostituciji”. Zbog toga možemo očekivati, jer je sasvim normalno ter pedagoški opravdano, da “Dnevnik Anne Frank” po novom kurikulu uđe u lektiru već za 1. razred osnovne škole. Jer djecu se – kaže resorna ministrica (koja zagovara ‘divjakuški štromarksizam’) – “ne smije više mučiti štrebanjem”. Nego valjda trebaju već u ‘rodnom vrtiću’ usvajati mudrost “djevojčice i spisateljice” Anne: “Svi muškarci, ako su normalni, idu sa ženama kao što su one u susjednoj ulici i s kojima se zabavljaju. U Parizu za to postoje i velike kuće. I tata je bio tamo…” Baš me zanima hoće li sljedeće veliko “otkriće” ‘globalne medijske pedagogije’ biti neke nove “zaboravljene stranice” Annina “Dnevnika” na kojima je pisala o Bogu, ili o molekularnoj biologiji, ili o letu na Mars…?

 

DUHOVI, 20.5.: Abortusi ne sudjeluju u povorkama!

Meni koji ne gledam televiziju već 37 (slovima: trideset sedam!) godina, uvijek je zanimljivo uspoređivati novinske izvještaje o važnim događajima predhodnoga dana. U subotu je to bio HOD ZA ŽIVOT u Zagrebu, Splitu i Rijeci (prvi put). Svi glavni dnevni listovi uglavnom su dobro “pokrili” događaj, tj. ‘odkrili’ najvažnije. Iznimka je jedino NL koji je riječkom “Hodu za slobodu” posvetio golem prostor, kao da je riječ o događaju stoljeća, presudnu za budućnost i Rijeke i Hrvatske i Europe! Totalno promašen postupak – kao da su ljudi toliko glupi pa ne kuže kako se medij (koji bi trebao biti ‘neutralan’, ‘otvoren’ itd.) svrstava na stranu jedne totalno nepriRodne ideologije. Jer bitna poruka toga famoznog “hoda za slobodu” jest potreba da se – “u naletu agresivnog konzervativizma” – zadrže tzv. “stečena prava” na ubojstvo nerođenog djeteta/čovjeka! Odnosno, njihovo neskriveno protivljenje (čak i nasiljem) ideji “Hoda za život” je otvorena borba za podpuno pravo na POBAČAJ – zločin koji je globalni abortivni lobi pretvorio u višestruko golem biznis (npr. u medicini, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji…!).

Razumnu čovjeku pamet staje pred činjenicom da “i u 21. stoljeću” (kako oni vole reći) ima ljudi koji ne shvaćaju ili ne žele prihvatiti znanstvenu činjenicu (a puna su im usta znanosti!) da ŽIVOT čovjeka počinje ZAČEĆEM! I da u RAZVOJU čovjekova života – od zigote do starca! – nema bitne razlike između desete SEKUNDE, desete MINUTE, desetoga SATA, desetoga DANA, desetoga TJEDNA, desetoga MJESECA, desete GODINE ili DEVEDESETE godine…! Zato što je u trenutku začeća (oplodnje…) zadano i određeno sve bitno – kako stoji i na portalu http://www.klinikazapobacaje.com/u-kojem-trenutku-zapocinje-zivot/ – što ‘nosimo’ do konca života: “Biologija dokazuje da… dijete netom začeto posjeduje vlastito genetsko bogatstvo različito od onoga očeva i majčina. Na biološkom planu zigota nije nipošto neko neosobno biće, nego je to on ili ona u malom, jer njegova jedna stanica je muška ili ženska. On ili ona je već novo ljudsko biće jedincato i potpuno. JEDINCATO, jer nikada nije postojalo u prošlosti niti će ikada postojati u budućnosti njemu istovjetno biće… PODPUNO, jer genetski kodeks (genotip) zigote sadrži podatke o svim karakteristikama novog ljudskog bića: stas, boju očiju, kose, kože itd. ‘Genotip – odnosno nasljedne značajke jedinstvenog ljudskog bića – utvrđen je u trenutku začeća i ostat će na snazi kroz čitavi život nove jedinke (individuuma)’.” Dakle, kako je moguće da brojni TIPOVI s ‘mozgovnim nakupinama stanica’ u svojim glavama na mitinzima “za slobodu” ne mogu shvatiti što je to jedan jedini GENOTIP!

U svakom slučaju je ‘Sapienti sat (a blenti ni budilica)!’ veoma jednostavan poučak: NA svim SKUPOVIMA i u svim ‘hodovima’ na svijetu moguće je da SUDJELUJU samo oni koji NISU POBAČENI! Zato nam svima, svakom pojedincu i svakom narodu, sam Bog – koji nas uvijek ljubi, koji nas stalno budi, opominje i tješi – kaže i jamči (v. Pnz 30,15-20): “Gledaj! Danas preda te stavljam: život i sreću, smrt i nesreću… Uzimam danas za svjedoke protiv vas nebo i zemlju da pred vas stavljam: život i smrt, blagoslov i prokletstvo. ŽIVOT, dakle, BIRAJ…!” U tome je izboru (života) čovjekova najveća SLOBODA (jer u izboru smrti – nema ni života ni slobode)! Amen!

 Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci