nacija.hr

Priča o Helginom baru Plus

Priča o Helginom baru

Za one kojima još uvijek nije jasno kako je nastaje financijska kriza objavljujemo priču o kojoj bi vrijedilo razmisliti

Helga je vlasnik bara. Ona shvaća da su uglavnom sve njene mušterije nezaposleni alkoholičari i da se od takvih mušterija njen bar ne može izdržavati.

Da bi riješila ovaj problem, ona smišlja novi marketinški plan koji dozvoljava njenim mušterijama da piju ‘na kredu’, (piješ sad / platiš kasnije).

Helga bilježi dugove svojih mušterija i praktično im odobrava kredite (za piće).

To se jako brzo pročuje i kao rezultat – mušterije navale u Helgin bar.
Vrlo brzo njen bar ima najveći promet u gradu. Kako mogu piti na odgođeno plaćanje, nitko od mušterija se ne buni što Helga svaki tjedan podiže cijene vina i piva (najčešće konzumiranih pića).
Kao dodatna posljedica ovoga, dolazi do ogromnog povećanja bruto prihoda. Mladi i dinamični podpredsjednik lokalne banke prepoznaje ogromni budući potencijal ovih dugova i povećava Helginom baru kreditni limit u svojoj banci. On ne vidi nikakav problem oko toga, jer iza svega stoje potpisani dugovi nezaposlenih alkoholičara – mušterija,  kao zalog!

To brzo primijete i eksperti za burzovno poslovanje, u centrali banke, i smisle način kako da ostvare ogromne bonuse pretvarajući ove zajmove u ALKO-OBVEZNICE. Ovim vrijednosnim papirima se onda trguje na svjetskoj burzi dionica.
Nevješti investitori u stvari ne razumiju najbolje da su “preporučene” akcije koje su kupili – u stvari dugovi nezaposlenih alkoholičra i tako cijena dionica stalno raste(!!!) i uskoro postaju jedne od najboljih za trgovinu u nekim od vodećih državnih brokerskih kuća.

Jednog dana (iako cijene dionica i dalje rastu), menadžer u lokalnoj banci odluči da je ipak vrijeme da se zahtijeva plaćanje duga izdatog na račun odloženog konzumiranja alkohola u Helginom baru.
On obavještava Helgu, a ona odmah zahtijeva plaćanje od strane svojih mušterija, ali – kako su oni samo nezaposleni alkoholičari naravno da ne mogu platiti.
Kako Helga ne može ispuniti njene obveze u vezi kredita lokalne banke, ona proglašava bankrot. Bar se zatvara i njenih 11 zaposlenika gubi posao.

Preko noći cijena ALKO-OBVEZNICA pada za 90%.

Uručene vrijednosti dionica uništavaju likvidnost banke: banka ne može više odobravati nove kredite i njena ekonomska aktivnost biva zamrznuta. Kako su dobavljači takođe odobravali Helgi odgođeno plaćanje, a neki čak investirali u obveznice visoke vrijednosti, sad moraju otpisati sav njen dug uz gubitak preko 90% nekadašnje vrijednosti  obveznica.
Njen dobavljač; vina proglašava bankrot, zatvarajući obiteljski biznis koji se uspješno odvijao pune tri generacije; njenog dobavljača pive preuzima konkurentska firma koja odmah zatvara lokalnu pivovaru i otpušta svih 150 radnika. Srećom, banka, brokerska firma kao i njihovi direktori bivaju izbavljeni multimilijunskom infuzijom od strane vlade, bez dodatnih obaveza. Fondovi neophodni za ovo izbavljenje biće osigurani iz novouvedenih poreza koji padaju na leđa zaposlene srednje klase građana, koji uglavnom ne piju alkohol i nikad nisu ni bili u Helginom baru.

lijepi pozdrav,
tvoja bankaLoading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci