nacija.hr

Fra Zvjezdan Linić: Mjesec majke Duhovnost

Fra Zvjezdan Linić: Mjesec majke

I tvoja se majka u jednom času odlučila na život, osjetila život pod svojim srcem i nastao si ti. Po tebi je ona osjetila dostojanstvo, odgovornost i radost majčinstva; po njoj si ti počeo živjeti, došao na ovaj svijet, stao na noge

 Tekst: fra Zvjezdan Linić

Mjesec svibanj ima svojih čari. To je proljetni mjesec, bogat cvijećem i životom. Na svakom koraku osjećamo novi život, zelenilo livada i stabala, šarenilo cvijeća. Život se budi; ima nade.

Nije stoga čudno da je u kršćanskoj tradiciji taj mjesec posebno vezan sa ženom kao nositeljicom života, tj. s likom majke. Bog je ugradio u njezino biće sposobnost da pohrani u sebe nov život i da taj novi život kao dar djeteta pod srcem nosi devet mjeseci. Ljudi tu činjenicu nazivaju trudnoćom odnosno drugim stanjem, osobitim stanjem žene, a mi kršćani u dubokom poštovanju prema tajni života nazivamo to blagoslovljenim stanjem. To je osobit period u životu žene kada joj je darovana radost što je sudionik stvaranja i života. Tom snagom stvaranja Bog Stvoritelj obdario je čovjeka, osobito ženu. Ona od časa začeća počinje ostvarivati svoje jedinstveno poslanje, svoj životni poziv majke. Žena postaje majkom.

To znači, ona više po najdubljem instinktu svoje obogaćene naravi ne može sebe zamisliti neovisno o novom životu koji je u njoj začet, jer taj novi život nije neki nametnik, nešto neodređeno, neki fetus, začetak, strano tijelo, nego je to ljudsko biće, čovjek, nemoćno biće, dijete! Najdublji se osjećaji majčinstva oblikuju upravo u tom periodu blagoslovljenog stanja žene, kad se čitavo njezino biće usredotočuje na novi život koji joj je povjeren. Njezino je majčinsko srce kroz mjesece trudnoće pripravljeno dovoljno snažno da prihvati dijete kada dođe čas da se ono rodi.

Svi smo mi bili u određenom periodu našega života nerođene bebe, skrivene pod srcem majke. Za svakoga od nas, bez obzira kako u ovom času bili odrasli, pripravljalo se majčinsko srce u nanježnijem periodu, u blagoslovljenom stanju, da nas prihvati i ponese u život. Tu se stvorio najdublji vez jedinstva i ljubavi između majke i djeteta. Na tom dubokom vezu počiva svako daljnje zajedništvo života. Život nas uči koliko dugujemo majci. Pjesnici nam govore kako je majka neizrecivo blago. Srce nam govori kako je majka oličenje istinske ljubavi. Vjera nas uči kako je ime majke neizrecivo sveto. I ako u taj odnos nije ušlo nešto neprirodno, nešto što ne odgovara ljudskoj naravi, onda se taj odnos gaji i nosi sve do groba, bez obzira što čovjek polako prestaje biti dijete i ne osjeća više onu biološku navezanost na majčino biće.

Svibanj je mjesec majki. I tvoja se majka u jednom času odlučila na život, osjetila život pod svojim srcem i nastao si ti. Po tebi je ona osjetila dostojanstvo, odgovornost i radost majčinstva; po njoj si ti počeo živjeti, došao na ovaj svijet, stao na noge. Neke stvarnosti nećemo moći nikada naplatiti, uzvratiti. Čak nećemo stići nekim osobama nikada dovoljno zahvaliti. Redovito se u odnosu na majku osjećamo uvijek dužnici. To posebno osjećaju oni kojima majka više nije na životu. Kao da ne stignemo zahvaliti do kraja, dovoljno. Međutim ako i nećemo stići dovoljno zahvaliti, ipak možemo, neprestano zahvaljivati, na ljubav uzvraćati ljubavlju.

Iz dana u dan, izdavač: TeovizijaLoading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci