nacija.hr

Biskup suspendirao teologa Charamsu ponosnog na život u smrtnom grijehu homoseksualnih odnosa

Sa bloga Traditio Ecclesiae prenosimo:
(Varšava) Biskup poljske biskupije Pelplin, msgr. Ryszard Kasyna suspendirao je nekadašnjeg vatikanskog teologa Krysztofa Charamsu koji je inkardiniran u njegovoj biskupiji.
Charamsa je 3. listopada, dan prije otvaranja obiteljske sinode, u jednom intervjuu za talijanski dnevnik Corriere della Sera javno priznao i izjavio da je homoseksualac i da živi zajedno s drugim muškarcem te da je ,,sretan i ponosan zbog toga. Katolički nauk o homoseksualnosti označio je ,,neljudskim. Svojim javnim priznanjem Charamsa je prema vlastitim navodima htio potaknuti i pozvati Biskupsku sinodu na promjenu stava Katoličke Crkve prema homoseksualnosti.
Vatikan je smjesta prekinuo suradnju s tim teologom koji je bio pomoćni tajnik Međunarodnog teološkog povjerenstva koje je smješteno unutar Kongregacije za nauk vjere. Charamsa je izgubio mjesto predavača na Papinskom sveučilištu Gregoriana i na Papinskom učilištu Regina Apostolorum. Ondje je – prema vlastitim navodima – i upoznao svog partnera homoseksualca.
Biskup Kasyna je opomenuo Charamsu pozivajući ga na povratak svećeništvu i dao mu dvanaest dana da se javi osobno kod njega u Poljskoj. Zahtjev koji je otišao u prazno. U ponedjeljak je Charamsi proslijeđen biskupski dekret kojim ga je suspendirao od vršenja svećeničke službe, a početak je bio odmah. Kao razlog biskup Kasyna je naveo da Charamsa zastupa stavove koji proturječe katoličkom vjerskom i moralnom nauku i Svetom pismu i da na tome ustrajava.
Charamsa koji se u međuvremenu sa svojim katalonskim partnerom preselio u Barcelonu i za kojim trče brojni mediji, ne vidi ,,realističan izgled za žalbu protiv suspenzije. Istodobno otpušteni teolog i suspendirani svećenik nije pokazao razumijevanje. Ponovno je Katoličkoj Crkvi predbacio, a ,,posebice Poljskoj Crkvi govor mržnje protiv seksualnih manjina. Osim toga, on ne razumije ,,zbog čega ga se optužuje.
Izvor: Traditio Ecclesiae,  katholisches.infoLoading…

Vezani članci