nacija.hr

Dok imamo vremena, činimo dobro svima, ponajpače domaćima u vjeri! Domovina

Dok imamo vremena, činimo dobro svima, ponajpače domaćima u vjeri!

Nadbiskup Đuro Hranić poziva Hrvate da se suzdrže od opterećivanja i iscrpljivanja raspravama o uzrocima i posljedicama “izbjegličke” krize, umjesto da te iste Hrvate pozove da se bave uzrocima i pokušaju koliko toliko ublažiti posljedice koje slijede…

Tekst: Elvis Duspara

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je 18. rujna svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, vjernicima i crkvenim ustanovama u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, kao i svim djelatnicima i volonterima Caritasa, članovima dobrotvornih i drugih udruga i svim osobama dobre volje, okružnicu vezanu uz pomoć ženama koje su odlučile roditi svoje dijete, a ne ga ubiti.

Također je u istoj okružnici zatražio pomoć za sve one Hrvate koji su zbog nemogućnosti vraćanja kredita bili primorani napustiti svoje domove. Nadbiskup je spomenuo i one u svojoj nadbiskupiji koji su nezaposleni te izrazio zabrinutost što mu vjernici odlaze u svijet tražiti koricu kruha koju nisu mogli dobiti u Hrvatskoj.

Dobra fora, jel’ da? Naravno da ovo nije istina nego je nadbiskup napisao okružnicu vezanu uz pomoć ni manje ni više nego “izbjeglicama” s Bliskog istoka!

E sad, ako netko može pa da prenese nadbiskupu da je uvredljivo prema svima onima koji imaju iskustvo što znači biti izbjeglica, vojnike koji su u vojnom pohodu nazivati izbjeglicama.

S obzirom da je, čini se, biskupima više stalo do “izbjeglica” nego do vlastitog naroda, možda da biskupi razmisle vrijeđaju li te ponosne mlade ratnike koji izvršavaju svoj borbeni zadatak time što ih nazivaju izbjeglicama.

– Ponizno i usrdno sve molim i pozivam da i u narednim danima sačuvamo otvorenost srca, da se suzdržimo od opterećivanja i iscrpljivanja raspravama o uzrocima i posljedicama ove izbjegličke krize, te da obnovimo kršćansku svijest o tome da je svaki čovjek slika Božja, vrijedan našeg poštovanja i solidarne dobrote. – završava nadbiskup u svojoj Okružnici.

Naravno, zašto bismo se bavili uzrocima? Koga brinu uzroci koji su doveli do ove vojne invazije kojoj smo svjedoci?

Zašto bismo govorili da je Hrvatska članica NATO saveza koji je odgovoran zato što su mirne i uređene arapske zemlje pretvorene u ratna područja? Iako Hrvatska kao mala zemlja nije mogla nešto puno vojno djelovati, ipak je dala legitimitet što je NATO savez uništio cijeli niz država iz kojih sada pristižu ratnici u vojnom pohodu.

Zašto bismo se opterećivali i iscrpljivali time da su biskupi, koji se inače “ne petljaju u politiku”, pozivali ulazak Hrvata u bezbožnu Europsku uniju?

– Mi ćemo njih evangelizirati! – čulo se tada za Europsku Uniju kao što se čuje sada za “izbjeglice”.

Oni će nekoga evangelizirati?! To mi je najbolje! Nismo u stanju, ne samo svoju župu, nego svoju obitelj evangelizirati, a kamoli neku tamo “izbjeglicu”!

Naravno, zašto bismo se opterećivali i iscrpljivali time što biskupi podržavaju političare i stranke koje zagovaraju gey parade?

Možda da i dalje šutimo kada čujemo da netko pored nas huli na Sveto Ime Božje i tako mu damo do znanja da nam je više stalo do njega nego do Živoga Boga?

Zašto bismo razgovarali da se u Europskoj Uniji svakih petnaest sekundi ubije jedno dijete? Nije potrebno niti opterećivati se niti iscrpljivati raspravama zašto biskupi i dalje podržavaju političare i stranke koji zastupaju ubojstvo djece u utrobi majki. Mene zanima, na čijim rukama je krv te nevine djece koja je ubijena? No, ta djeca nisu “izbjeglice” jer su ubijena i kao takva, izgleda ne zaslužuju da biskupi dignu glas za njihovu zaštitu. Također, majke koje su ipak odlučile roditi djecu nisu potrebne da se za njihovu pomoć piše neka Okružnica?!

Da bi potaknuo na sućut prema ovoj invaziji, nadbiskup se u svojoj Okružnici poziva na Evanđelje po Mateju 25,40 gdje Isus kaže: „Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste”.

Mene zanima postoji li manji od onoga koji u sigurnosti utrobe svoje majke čeka da bude rođen?

Ne mogu a da se ne zapitam što to biskupi čine Isusu time što uporno podržavaju političare i stranke koje su za ubijanje te najmanje braće u utrobi majke?

Božja kazna kojoj smo svjedoci je posljedica koja ima svoje uzroke, a o kojima nadbiskup ne želi da se opterećujemo i iscrpljujemo.

Ne mogu, a da ne podsjetim na riječi Svetog Pavla Apostola iz poslanice Galaćanima 6,10: “Dakle, dok imamo vremena, činimo dobro svima, ponajpače domaćima u vjeri.”

Zato molim sve one domaće u vjeri, koji su ostali vjerni Gospodinu Isusu Kristu, kad već neće biskupi, da se u ime hrvatskog naroda pokaju za sve zlo koje smo kao narod učinili u očima Božjim i odreknu se grijeha.Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci