nacija.hr

Poznati povjesničar i katolički intelektualac, dr. Roberto de Mattei: Evolucionistička dogma je pseudoznanstveni izraz relativističkog materijalizma

Talijanska katolička stranica La Corsia dei Servi  donosi intervju s poznatim katoličkim intelektualcem prof. dr. Robertom de Matteiem.

Dr. Roberto de Mattei profesor je povijesti na Sveučilištu u Cassinu te predaje kolegij povijest kršćanstva i Crkve na Europskome sveučilištu u Rimu.

Donosimo jedan dio intervjua:

La Corsia dei Servi: “Dakle, dolazimo do nauka o evoluciji. Danas je teško o tomu govoriti jer se on po školama i medijima naučava kao nedodoirljiva znanstveno dokazana dogma. No, gdje je istina?
Prof. de Mattei: “Evolucionizam je točno uzevši, ništa. On je složen od jedne znanstvene teorije i jedne filozofijske teorije. Nijedna se ne može sama održati. Te dvije teorije upućene su jedna na drugu da mogu preživjeti i međusobno se podupiru. Znanstvena teorija se temelji na filozofijskom sustavu; filozofijska teorija, da se opravda, temelji se sa svoje strane na navodno znanstvenoj teoriji. Znanstvena teorija predstavlja kao ‘činjenicu’ nastanak i transformaciju svemira od primordijalne materije u sve složenije strukture, sve do ljudskog života. No, priroda nam pokazuje protivno. Filozofijska teorija, ‘ideja’, pretendira objasniti stvarnost svemira kao materiju u stalnoj transformaciji. Razum, ne vjera, i u tom nam slučaju pokazuje upravo suprotno. Budući da se ne može opravdati razumom, filozofijska teorija tvrdi da se oslanja na znanstvenu činjenicu, koja sa svoje strane opet pretpostavlja filozofijsku ideju prema kojoj svemir izvan materije nema drugog objašnjenja.
Na temelju čega je znanstvena teorija kao što je darvinizam, nastala u XIX. st., preživjela slom mitova XIX. st.? Prema mojem mišljenju, razlog je jednostavan: suvremeni relativizam, filozofija života prema kojoj ne postoje apsolutne vrijednosti, trajni zakoni, nego se sve mijenja, sve se transformira, ima svoj temelj u evolucionističkoj dogmi koja je znanstveni ili pseudoznanstveni izraz relativističkog materijalizma. Danas smo prešli od diktature proletarijata na diktaturu relativizma. Pada li evolucionizam, pada relativizam. Relativizam treba evolucionizam. Realni socijalizam je pao s Berlinskim zidom, prije više od dvadeset godina, ali njegova doktrinarna jezgra, ideologijsko srce komunizma, dijalektički materijalizam, preživio je i danas mu je ime evolucionizam.”

Izvor: splendordomini.blogspot.com

La Corsia dei Servi

Katholisches.info

Profesor de Mattei je 2009. godine uznemirio talijanske evolucioniste jer je uz novčanu potporu najjače državne znanstvene institucije CNR, čiji je bio potpredsjednik,  izdao katoličku kreacionističku knjigu “Evoluzionismo : il tramonto di una ipotesi” u kojoj katolici prirodoznanstvenici iznose argumente za neutemeljenost ideje o navodno milijardama godina staroj Zemlji i ideji biološke evolucije.

de mattei

Kreacionistički zbornik koji je prof. dr. Roberto de Mattei, 2009. godine, izdao uz potporu najjače državne znanstvene institucije u Italiji.Loading…

Vezani članci