nacija.hr

Uzor liberalnih teologa, Hans Küng, planira samoubojstvo

Iako je mogao vidjeti uspješno širenje svojega liberalno-teološkog otrova unutar katoličkih teoloških krugova, očito da tübinškog teologa Hansa Künga niti to nije učinilo sretnim, niti ga je dovelo do toga da bude protivnik kulture smrti.

Švicarski teolog Hans Küng ozbiljno razmišlja o vlastitoj smrti i svim snagama podupire eutanaziju – daje do znanja da bi insceniranje vlastite smrti mogao biti posljednji protest protiv službene Katoličke Crkve.
 
Neki je svjetovni mediji nazivaju ,,knjigom oproštaja Hansa Künga– morbidno i otpadnički kao i cijeli život ovog poludjelog teologa.
Dosada se tübinškog teologa poznavalo kao jakog, neslomivog pobunjenika. Neumorno se borio protiv Rimske kurije i protiv papa koji su po njegovom mišljenju u proteklim desetljećima prerasli u ,,duhovnu diktaturui ,,apsolutizam učinili bitnim elementom rimskog sustava“.
Kada je kardinal Joseph Ratzinger, njegov nekadašnji kolega, izabran za papu, Küng je priznao svojim suradnicima da je postao ,,blijed kao krpa i da se uhvatio rukama za glavu.
Sada Küng priznaje da ga snage napuštaju i da vidi da mu se bliži smrt i da uskoro neće moći čitati i pisati. Dosada je svoje knjige osobno, rukom pisao, a sada već ne može napisati čitljiva slova.
Küng je već prije nekoliko godina obznanio da boluje od Parkinsonove bolesti. Grob je već odavno pronašao. Nalazi se u blizini posljednjeg počivališta njegovog velikog prijatelja Waltera Jensa koji je umro 2013. godine, a bolovao je od demencije. I ovaj primjer ,,izgubljenog prijateljaKüng navodi u svojoj navodno posljednjoj knjizi kao argument za eutanaziju: ,,Ne želim tako umrijeti!I dodaje u jednom postscriptumu u kolovozu 2014. da je i sam u lipnju 2014. teško obolio zbog posljedica napredovanja Parkinsonove bolesti. Kaže da želi sam odlučiti kada je vrijeme otići. ,,Ne želim postojati kao sjena sebe samoga“. 
 
Premda danas palijativna medicina boli dobro ima pod kontrolom, Hans Küng je 1994. najavio ,,smrt s dostojanstvom, a to je ništa drugo nego eufemizam za samoubojstvo.
O sadržaju knjige? Čitanje se ne isplati. Prema Hansu Küngu se iz ,,prava na životnikako ne može izvesti ,,dužnost živjeti“. Protupitanje tjednika Tempi glasi: ,,Otkada se iz prava na slobodu mišljenja izvodi dužnost davati glupe izjave?” 
 
Ne zaboravimo: za one koji pomažu kod ,,slatke smrtikoja se eufemistički naziva ,,eutanazija, posrijedi je ubojstvo. Napad na pravo čovjeka uvijek je radikalan, brutalan, kategoričan i na koncu bez ograničenja. Hans Küng je njegov ,,prorok.
Također vidi ovdje i ovdje.Loading…

Vezani članci