nacija.hr

Što su nam iz Tele2 htjeli poručiti svojom “božićnom” reklamom 2013.? Duhovnost

Što su nam iz Tele2 htjeli poručiti svojom “božićnom” reklamom 2013.?

Ako su neki zaboravili, podsjetimo da su kršćani u Hrvatskoj 2013. bili sablažnjeni “božićnom” reklamom teleoperatera Tele2. Što se krilo iza te mračne i odvratne reklame te što su nam zapravo htjeli poručiti iz Tele2?

Tekst: Elvis Duspara

Neke stvari se dogode i nakon što vas dobrano protresu počnete o njima promišljati. Tako se meni dogodilo s teleoperaterom Tele2.

Nisu mi ni prije bili simpatični zbog svojih reklama. Sjetimo se početaka kada su za glavne likove koristili nekakve mafijaše. Tada sam govorio da mi nije jasno kako netko može uzeti njihovu pretplatu… dok nije uslijedila crna ovca… tada su mi čak postali simpatični. Čak sam rekao kako su vjerojatno skužili da im priča s mafijašima nije dobra. I onda se dogodila “revolucija”. Stvarno, uspjeli su skinuti cijenu telefonskog razgovora i natjerati (u dogovoru?) ostale teleoperatere da radikalno spuste svoju cijenu. S obzirom da sam imao velike telefonske račune i snalazio se na sve moguće načine i ja sam uzeo tu “revoluciju” koju su toliko reklamirali.

Da se podsjetimo kako je išao razvoj tih njihovih reklama s tom famoznom crnom ovcom i kako se može protumačiti. Nekakva crna ovca koja se pojavila, malo po malo uspije se uvući u sve pore društva. Onaj koji je bio odbačen sada stječe svoje sljedbenike. Privlači ih niskom cijenom i svakim danom ih je sve više. Crna ovca je u međuvremenu dobila svoga “sina” koji je bijele boje?! Malo čudno, ali eto, marketing je to…

A onda je usljedilo potpuno raskrinkavanje što predstavlja crna ovca i njen “sin”, mala bijela ovčica, i to od strane samog Tele2.

Početak “božićne” reklame kojom se Tele2 ismijava s najvećim kršćanskim svetinjama.

Početak “božićne” reklame kojom se Tele2 ismijava s najvećim kršćanskim svetinjama.

Katolički dio Hrvatske je za Božić 2013. ostao sablažnjen da se na televiziji vrti “božićna” reklama u kojoj se crna ovca (sotona?) krevelji u prepunoj crkvi. Na kratko se pojavljuje i bijela ovčica (Jaganjac Božji?) i neukim Hrvatima čestita Božić i Novu godinu?!

S obzirom da sam i usmenim i pisanim putem tražio da se ispričaju za uvredu koju su mi nanijeli kao katoliku, oni su mi kao malome djetetu objašnjavali da Tele2 poštuje sve ljude jednako. Naravno, ja sam im tvrdio da mene kao katolika ne poštuju nego se grubo ismijavaju s najvećim svetinjama koje jedan katolik ima. No, njih to nije zanimalo, nego su i dalje, u državi koja je nominalno većinski katolička, gurali svoju antikristovsku propagandu. Još sam im za to izrugivanje trebao i platiti?! Točnije, u tom trenutku sam kao svaki pretplatnik Tele2 sudjelovao u financiranju tog, za mene, odvratnog spota.

Crna ovca koja predstavlja đavla se krevelji u prepunoj crkvi. U pozadini su svirači koji njegovim vokalnim sposobnostima daju glazbu.

Crna ovca koja predstavlja đavla se krevelji u prepunoj crkvi. U pozadini su svirači koji njegovim vokalnim sposobnostima daju glazbu.

Meni je najzanimljivije da je reklama koja je snimana za strano tržište još ogavnija i još više otkriva tko stoji iza Tele2. Tako u toj reklami možete vidjeti ne samo tog crnog đavla koji se krevelji u prepunoj crkvi nego i njegovog “sina” bijele boje kojega u naručju drži svećenik iznad krstionice. Narod koji se nalazi u crkvi biva zaveden i do suza ganut krštenjem “sina” dok su članovi orkestra obučeni u crna odijela i time odaju poruku da se radi o glazbi tame. S obzirom da svećenik drži to dijete u svojim rukama daje se poruka da ga je prihvatilo i svećenstvo. Kako reklama odmiče tako svećenik polijevanjem vode krsti to bijelo janje čime to “dijete” postaje punopravni član Crkve?!

Koja se poruka daje ovim kadrom?

Koja se poruka daje ovim kadrom?

Zavedeni narod biva  do suza ganut krštenjem “sina”.

Zavedeni narod biva do suza ganut krštenjem “sina”.

Članovi orkestra su obučeni u crna odijela i time odaju poruku da se radi o glazbi tame

Članovi orkestra su obučeni u crna odijela i time odaju poruku da se radi o glazbi tame.

Ne znam kako vama, ali meni je sve jasno i sve dobiva potpuni smisao. Ja samo vidim poruku da ta crna ovca predstavlja Sotonu koji kao odbačeni anđeo skuplja svoje pristaše niskom cijenom. Ulazi u sve pore društva i na kraju dobija “sina” koji je bijele boje. S obzirom da njegov “sin” izgleda nevino i milo kao svaka prava ovčica, tako se mnogi raznježe nad tom slikom i na taj način bivaju zavedeni. Vrhunac reklame je kada Sotona pjeva u prepunoj crkvi i krsti svoga “sina” koji, tek je sada jasno, predstavlja Antikrista.

Svecenik započinje s obredom "krštenja"?!

Svecenik započinje s obredom “krštenja”?!

Najobičnije izrugivanje sakramentu krštenja!

Najobičnije izrugivanje sakramentu krštenja!

A sve to uz pjesmu crkvenog zbora?!

A sve to uz pjesmu crkvenog zbora?!

Ovog “sina” su u Hrvatskoj nazvali Janko, no, koliko sam shvatio, u originalnoj Švedskoj verziji ga nazivaju Francis, tj. Franjo. Tako originalni spot objavljen na Tele2 youtube kanalu 22. svibnja 2012. završava pozdravnim riječima «Wälkommen Francis!» što bi u prijevodu bilo «Dobrodošao Franjo!».

Francis

Želi li nam to grupacija koja stoji iza Tele2 putem svoje reklame poručiti da najavljuju dolazak Antikrista? Može li ozbiljan katolik nakon otvorene poruke i ruganja najvećim kršćanskim svetinjama nastaviti financirati Tele2?

Znam već da će na ovaj tekst skočiti oni koji redovito vole opravdavati svaki grijeh i reći kako je glupost to što govorim. No, oni rade po svojoj savjesti, ja po svojoj.

Iako su mi se iz Tele2 prije dvije godine prijetili da će mi naplatiti prijevremeni raskid ugovora, ja po svojoj savjesti nisam bio u mogućnosti dalje financirati nešto tako strašno. Ako mislite da će neke institucije koje se pozivaju na kojekakva prava reagirati, varate se. Ono što obični mali čovjek može je raskinuti ugovor zbog vjerskog vrijeđanja i zaobilaziti ih u širokom luku. Njihova poruka da su oni koji koriste njihove usluge, zbog niske cijene, zapravo ovce koje su stale na stranu Sotone je više nego očita.

Antikrist?!

Antikrist?!

I za kraj, mislim se, ako se Antikrist pojavi za našeg života, kod kojega teleoperatera će imati svoj mobitel? Ne bih se začudio da ima pretplatu baš kod Tele2 kad su ga već tako zdušno najavljivali. Zato, kad god utipkate 095 sjetite se da je možda baš taj, ako ne Antikrist, ali bi mogao biti njegov sluga.

•••

Koga zanima, donosimo originalni spot objavljen na Tele2 youtube kanalu 22. svibnja 2012.:

https://www.youtube.com/watch?v=VcBBRueCQZcLoading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci