nacija.hr

Kondomi pridonose širenju AIDS-a

Iako kondome reklamiraju kao «siguran seks», istraživanja pokazuju da to baš i nije tako

Tekst: Gudrun Schultz

Pišući za časopis Crisis nagrađivana istraživačka novinarka Sue Ellin Browder tvrdi da postoji sve veći konsenzus među stručnjacima za javno zdravstvo kako kondome treba koristiti tek kao krajnju mjeru zaštite, prvenstveno kod osoba koje se upuštaju u visokorizične seksualne aktivnosti, poput prostitucije.

Zenit News Agency izvješćuje o njenim zaključcima: “Zasad nema nikakva dokaza da kondomi mogu donijeti preokret u suzbijanju epidemija HIV/AIDS-a poput onih u zemljama subsaharske Afrike.” napisala je Browder. U istraživanju je iznjela dokaze kako je dramatičan porast distribucije i upotrebe kondoma popraćen pravom eksplozijom HIV/AIDS infekcija među stanovništvom afričkih država.

Citirajući statističke podatke za Južnoafričku Republiku, Browder je istaknula kako je distribucija kondoma u toj zemlji između 1994. i 1998. godine skočila sa 6 na 198 milijuna, no stopa smrtnosti uzrokovane HIV/AIDS-om između 1997. i 2002. godine bilježila je rast od 57%.

Izvješće UNAIDS agencije iz 2003. potvrdilo je opasnost oslanjanja na kondome kao zaštitu od HIV/AIDS-a. Izvješće je pokazalo kako su kondomi neučinkoviti kao zaštita u otprilike 10% slučajeva. Ta procjena, iako sama po sebi snažan udarac zagovornicima politike populacijske kontrole koji uporno tvrde da su kondomi 100% učinkoviti, još je uvijek znatno niža od rezultata nekih studija koje su pokazale stopu neučinkovitosti veću i od 50%.

Izvještaj gđice Browder je u skladu s upozorenjima mnogih medicinskih stručnjaka, među njima i dr. Normana Hearsta sa Sveučilišta u Kaliforniji, koji je 2004. dignuo uzbunu oko uporabe kondoma kao zaštite od AIDS-a. Dr. Hearst je predočio statističke podatke koji pokazuju izravnu korelaciju između povećane prodaje kondoma u Keniji, Bocvani i drugim afričkim zemljama te rasta godišnje stope HIV infekcija.

Samo promicanje apstinencije i bračne vjernosti postiglo je značajan učinak na smanjenje stope HIV infekcija u Africi. Uganda je postigla nezabilježeno smanjenje stopa prijenosa HIV-a, od 18%, koristeći program poznat kao ABC pristup – A znači “abstinence” (apstinencija), B znači “be faithful” (budi vjeran) i C znači “condom use” (upotreba kondoma). Upotreba kondoma se predlaže kao posljednja linija obrane u zaštiti od te bolesti te je preporučena kao djelomična i nepotpuna „sigurnosna mreža“ za one koji inzistiraju na visokorizičnom seksualnom ponašanju.

Joseph A. D’Agostino iz Population Research Institute-a piše: „Većina zemalja podsaharske Afrike, slijedeći model zagovornika kondoma, i dalje pati od rastućih stopa infekcija HIV-om. Samo istraživanja u Ugandi pokazuju poboljšanje, i to usljed smanjenja predbračnih spolnih aktivnosti kod mladeži i smanjenja izvanbračne aktivnosti kod odraslih.“

Browder je okrivila upravo seksualnu revoluciju u zapadnom društvu da je izravno dovela do epidemije AIDS-a, ističući u članku za časopis Crisis: “ako ćemo biti iskreni, ta revolucija je bila katastrofa… Danas imamo više od dvadeset vrsta spolno prenosivih bolesti, od upale zdjelice… do AIDS-a koji je već ubio preko 23 milijuna ljudi”.











Loading…

Komentiraj

Podjeli sa nama svoje mišljenje

Vezani članci